Nieuws Brandweerlieden in beroep tegen opheffing duikteam

Brandweerlieden in beroep tegen opheffing duikteam

Gepubliceerd op: 25 juni 2015

In de rechtbank Den Bosch zaten vanmorgen ruim twintig brandweerlieden uit Eindhoven in de zittingszaal. Zes van hen hebben hoger beroep aangetekend tegen de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Zij zijn het niet eens met het besluit om het duikteam van de brandweer Eindhoven op te heffen. Eerder werden hun bezwaren tegen de bezuinigingsmaatregel door de bezwaarcommissie van de Veiligheidsregio niet-ontvankelijk verklaard. Het duikteam is in 2014 al opgeheven.

Bezuiniging

De veiligheidsregio heeft vorig jaar het duikteam in Eindhoven vervangen door drie oppervlakte reddingsteams (ORT). Dit was nodig in het kader van bezuinigingen binnen de brandweer. “Het onderhouden van een duikteam staat niet in de wet op de veiligheidsregio en is daarom boventallig” aldus de advocaat van de veiligheidsregio donderdagochtend in de rechtszaal.

Psychische druk

De nieuwe oppervlaktereddingsteams mogen weliswaar reddende werkzaamheden uitvoeren, maar slechts vanaf het wateroppervlak. Zij mogen maximaal 200 meter uit de kant werken en 2 meter diep. Echter mag de brandweerman niet onder water werken. Duiken is er dus niet meer bij. Dit leidt tot een grotere psychische druk onder de brandweerlieden omdat zij voorheen wel konden duiken. Een duikteam kan bijvoorbeeld een slachtoffer uit een gezonken auto halen, een ORT kan dit niet.

Visie NVBR

Aan het eind van de rechtszaak haalde een van de brandweerlieden een hoofdstuk aan uit de 'visie waterongevallenbeheersing' van de NVBR. Hierin staat: "Bij een oppervlakteredding is nu eenmaal een back-up nodig voor het geval het slachtoffer alsnog onder water verdwijnt. Zonder back-up is de morele druk op de basiseenheid om het slachtoffer na te duiken onverantwoord groot."

De rechter doet over uiterlijk 6 weken uitspraak.



Mail de redactie


Instagram