Nieuws De balans: Jaarwisseling 2014/2015

De balans: Jaarwisseling 2014/2015

Gepubliceerd op: 01 januari 2015

Het jaar is voor veel mensen minder goed begonnen dan de bedoeling was. Er is ontzettend veel afgebrand in de afgelopen nacht. En het bleef niet alleen bij de gebruikelijke containerbranden. Zo brandde in Uden een school af, in het centrum van Alkmaar gingen vier winkelpanden in vlammen op en in Dirksland op Goeree-Overflakkee werden twaalf woningen ontruimd vanwege een brand in een loods. Ook kwamen er drie mensen om het leven tijdens de jaarwisseling.

Persconferentie
Minister Ivo Opstelten heeft een persconferentie gegeven over het verloop van de afgelopen jaarwisseling.

“De nacht is ontsierd door een aantal grote branden” aldus de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. De brandweer moest 4253 keer uitrukken.

De politie heeft 8236 meldingen afgehandeld. Er is sprake van 14% minder geweld tegen politie ten opzichte van vorig jaar.  Dit jaar waren er 93 geweldzaken tegen politie en 5 tegen overige mensen met een publieke taak.

Brand verwoest basischool De Brinck in Uden
Basisschool De Brinck en basisschool Jan Bluyssen in Uden zijn tijdens de jaarwisseling in vlammen op gegaan. Meer informatie bij Omroep Brabant.


Foto's: ASmedia

Groep keert zich tegen de politie in Utrecht
Agenten die afkwamen op een melding van brandstichting in Utrecht werden bekogeld met vuurwerk en stenen. Toen de groep alsmaar groter begon te worden is de mobile eenheid ingezet. Zij hebben de groep uit elkaar gedreven. De jongeren gingen er in verschillende richtingen vandoor. Op hun vluchtroute werden van vijf auto’s de ruiten ingegooid.

Vuurwerk ontploft voor politieauto in Pijnacker
Twee agenten reden tijdens hun surveillance rond 00:10 uur over de brug op de Miep Gieslaan in Pijnacker. Plotseling zien zij voor hun dienstwagen de lont van een stuk illegaal vuurwerk ontbranden. Onmiddellijk reden de agenten achter uit maar het vuurwerk ontplofte vlak voor hun auto.

Door de grote drukgolf kregen beide agenten last van hun oren, waren benauwd en misselijk. De politiemensen zijn aan het bureau door ambulancepersoneel gecontroleerd. De recherche is bezig met een onderzoek en zoekt getuigen.

Agent raakt gewond door vuurpijl in Leidschendam
Twee agenten verlieten omstreeks 23:45 een portiekwoning aan de Prins Johan Willem Frisolaan na het afhandelen van een melding. Een groep jongeren die tegenover het portiek stond bestookte de agenten met vuurwerk. Een vuurpijl ontplofte in de nek van een agent die lichte verwondingen en een schroeiplek in zijn kleding opliep. De recherche onderzoekt dit incident en zoekt getuigen.

Groep keert zich tegen politie bij vreugdevuur in Renswoude
De politie trof rond 17.00 uur een vreugdevuur aan op de Beekweide in Renswoude. Hier was geen vergunning voor uitgegeven. Bij een controle rond 18.15 uur was het vuur niet gedoofd, maar groter geworden met veel rookontwikkeling in combinatie met harde muziek. Het lukte niet om af te spreken dat het ‘feest’ zou worden beëindigd. Toen de politie zelf de stekker uit een aggregaat trok, keerde de groep van ongeveer 30 personen zich tegen de agenten. De brandweer bluste de brand en meerdere agenten moesten komen en met geweld de groep uiteen drijven. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Agent mishandeld door dronken man in Leiden
Een dronken man werd rond 03:00 uur aangehouden nadat hij zich vervelend gedroeg tegen voorbijgangers. Het liep uit de hand bij een grillroom toen hij tegen de deur trapte. Personeel van de zaak liep naar buiten en sprak de man aan op zijn gedrag. Hierbij werd er over en weer geduwd.

Toen de politie de dronken man aan wilde houden haalde hij uit naar de agent die daarbij vol in het gezicht werd geraakt en daarbij lichte verwondingen opliep. De verdachte, een 21-jarige man uit Leiden, is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Ook werd een 22-jarige man uit Den Haag aangehouden omdat hij de politie belemmerde bij de aanhouding van de dronken Leidenaar.

Man rijdt in op politievoertuig in Den Haag
Een 22-jarige automobilist uit Diemen belandde nieuwsjaarsdag in een politiecel toen hij met zijn auto inreed op een politievoertuig waarin een aantal agenten zaten.

De man raakte omstreeks 03.50 uur betrokken bij incident op de Monstersestraat in Den Haag waarbij hij onenigheid kreeg met een andere automobilist. Dat incident leidde tot een korte achtervolging tussen beide betrokken bestuurders waarbij de 22-jarige automobilist tegen een politievoertuig botste.

Man verdrinkt in Leuvehaven Rotterdam
Een nog obekende man is donderdagochtend verdronken in de Leuvehaven in Rotterdam. Omstreeks 06.30uur alarmeerden getuigen de politie: ze hadden een man gezien in het water van Leuvehaven. De man was kort daarna onder water verdwenen. Een duikteam van de politie en eenheden van de Zeehavenpolitie begonnen een zoektocht en vonden de man onder water. Hij werd ter plaatse gereanimeerd, maar overleed onderweg naar het ziekenhuis


Foto's: ASmedia



Mail de redactie


Instagram