Nieuws Effectiviteit rookmelders in woningen onderzocht door brandweeracademie

Effectiviteit rookmelders in woningen onderzocht door brandweeracademie

Gepubliceerd op: 03 september 2015

De brandweeracademie heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van rookmelders. Rookmelders redden levens, althans dat is wat er wordt gezegd. Om bij brand een veilig onderkomen te zoeken is het sinds 2003 verplicht om een rookmelder aanwezig te hebben in met name nieuwbouwwoningen.

Inmiddels heeft in Nederland 70% van de huishoudens tenminste één rookmelder. De vraag blijft echter of de rookmelders wel werkend zijn. Vaak als de batterij leeg is wordt deze niet meer vervangen. In slechts 45% van de woningen is er sprake van een werkende rookmelders. In slechts 35% van de woningen hangt de rookmelder op de juiste plaats.

Wanneer werkt een rookmelder het meest optimaal?

De beste manier om rookmelders goed te laten functioneren is om ze te koppelen. In iedere ruimte een rookmelder plaatsen en zorgen dat deze zijn gekoppeld is de beste manier om iedereen tijdig wakker te maken bij een brand. Wanneer één van de rookmelders een brand detecteert wordt de rest eveneens ingeschakeld en is kans op veilig wegkomen aanzienlijk groter.

De voeding van de rookmelders is zeer belangrijk. Nu komt het te vaak voor dat de batterij van een rookmelder leeg is. Het beste werkt de rookmelder door deze aan te sluiten op het lichtnet. Iets wat verplicht is in bijvoorbeeld bedrijven een zorginstellingen.

Ondanks rookmelders toch slachtoffers

Ondanks dat er steeds meer rookmelders aanwezig zijn vallen er toch nog geregeld slachtoffers. Rookmelders zijn vaak niet werkend door bijvoorbeeld lege batterijen of een defect. Rookmelders worden te weinig gecontroleerd op het functioneren.

Uit onderzoek blijkt dat bij fatale woningbranden bij personen die zelfredzaam zijn in 40% van de gevallen geen rookmelders aanwezig zijn. In slechts 5% van de gevallen was de rookmelder aanwezig en werkend. In 51% was er sprake van slachtoffers in de ruimte waar er brand was ontstaan en in 49% van de gevallen was er sprake van slachtoffers in een andere ruimte dan waar de brand is ontstaan. Veel van deze slachtoffers komen om door verstikking.

Wetgeving rookmelders

Sinds 2003 is het verplicht om in nieuwbouwwoningen rookmelders aan te brengen. Ook moet dit wanneer er sprake is van een functiewijziging naar woonfunctie. Het is dus niet verplicht om in woningen die gebouwd zijn voor 2003 rookmelders te plaatsen. In sommige landen is het echter wel verplicht gesteld vanuit de verzekering. Dit leidt er toe dat er in het buitenland veel meer werkende rookmelders aanwezig zijn. Het advies van de brandweeracademie is om een wet te maken die een rookmelder verplicht maakt.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond neemt zelf initiatief

Sinds een jaar of twee is met name de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond actief bezig met het plaatsen van rookmelders. In het kader van brandveilig leven gaan beroepsploegen langs in wijken waarbij de kans op een fatale brand groter is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan woningen met een houten constructie of panden die dicht op elkaar zijn gebouwd. Beroepspersoneel gaat dan de woningen langs, kijkt direct in de woning naar de brandveiligheid en geeft vervolgens adviezen en tips. Tot slot plakken zij ook nog een rookmelder als deze niet aanwezig is.

Wat kunnen bewoners zelf doen

U doet er goed aan om ervoor te zorgen dat uw woning goed is ingericht met rookmelders. U kunt vaak voor informatie terecht bij de plaatselijke brandweer. Zij kunnen u een goed advies geven welke rookmelder u waar zou moeten plaatsen en hoeveel. Ook zou u een gespecialiseerd bedrijf de rookmelders kunnen laten plaatsen. Controleer rookmelders om de zoveel tijd op hun werking. Bijvoorbeeld iedere 1e maandag van de maand als het waarschuwing alarm systeem wordt gecontroleerd.

Wat te doen als de rookmelder afgaat

Indien de rookmelder wordt geactiveerd moet u zo snel mogelijk vluchten. Staat de vluchtroute vol met rook of is deze versperd. Doet u er goed aan zich in de ruimte te blijven bevinden waar nog geen sprake is van rook. Hou tussendeuren gesloten en wacht op de komst van de brandweer. Indien dit niet mogelijk is blijft u dan zo laag mogelijk bij de grond en vlucht via de vluchtroute. En goed om te weten u vaak minder dan 1,5 minuut om te vluchten bij een woningbrand.



Mail de redactie


Instagram