Nieuws Internationale special forces oefenen op de Waddenzee

Internationale special forces oefenen op de Waddenzee

Gepubliceerd op: 18 september 2014

De afgelopen twee weken stond het noorden van Nederland in het teken van twee internationale anti-terreuroefeningen. Tijdens deze oefeningen trainden verschillende teams in het bestrijden van maritiem terrorisme, zoals kapingen en piraterij. Bij een van de oefeningen werden 450 passagiers van een gekaapte veerboot op de Waddenzee gered.

Naast de NAVO-landen Frankrijk, Italië, Litouwen, Noorwegen, Polen, Tsjechië, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, deden ook Zweden en Finland mee aan de oefening.

Kaping op de waddenzee
Antiterreureenheden uit België, Duitsland, Nederland, Spanje en Zweden oefenden de bestrijding van aanslagen op zee. Dit doen de vijf landen elk jaar op een andere locatie en met andere scenario’s. Dit keer was de Waddenzee onder meer het toneel van de kaping van een veerboot met 450 opvarenden.

De oefening was georganiseerd door de Nederlandse speciale antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI). Deze bestaat uit zowel special forces van politie als Defensie.

Medische hulp
De eenheden namen ook deel aan workshops, zoals het verlenen van medische hulp tijdens een terreuractie. Hoe ga je om met gewonden terwijl er terroristen in de buurt zijn? Dit betekent bijvoorbeeld dat alleen medische hulp wordt geboden bij levensbedreigende situaties.

Foto's: Ministerie van Defensie

Onderstaande beelden uit video:



Mail de redactie


Instagram