Nieuws Ministers openen Nationaal Trainingscentrum CBRN

Ministers openen Nationaal Trainingscentrum CBRN

Gepubliceerd op: 27 november 2014

Van een ontspoorde trein vol gifgas tot chemicaliën in een vliegtuig en een nucleaire aanslag in een winkelcentrum. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert schetste vandaag bij de opening van het Nationaal Trainingscentrum CBRN (chemisch, biologisch, radiologische, nucleair) op welke situaties hulpverleners zich hier voorbereiden.

Hennis opende het centrum met collega Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Beide ministers willen de civiel-militaire samenwerking versterken. Op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) op de Van Brederodekazerne in Vught kunnen civiele en militaire hulpverleners alle gezamenlijke CBRN-inzet trainen.

Ook Defensie’s CBRN Respons Eenheid versterkt deze samenwerking. De eenheid staat 24 uur per dag klaar voor bijstand aan civiele partijen. Zowel het respons team als het NTC vallen onder het Defensie CBRN Centrum. “Met het centrum loopt Nederland in Europees verband voorop! En dan moet de virtuele trainingsomgeving nog gebouwd worden. De hulpverleningsketen zit hier met smart op te wachten”, aldus Hennis.

Oefenen met brandweer, politie en ambulance
“Dit centrum hadden we nodig”, bevestigt hoofdagent Marcel Kuijpers van het Centrum voor Trainingen en Expertise, die met zijn team bijvoorbeeld verdachte pakketjes scant. “Om hier met brandweer, politie, ambulancediensten en de krijgsmacht en andere spelers op maat te oefenen is helemaal top.”

Paradepaardje
Het 2 hectare grote complex bevat een hotel, een vliegtuigcabine, een postkantoor en restaurants. Er is zelfs een boerenschuur, inclusief hennepkwekerij. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om geur, kleur, nevel, rook en mist te creëren. Alles is uit de kast getrokken om zo realistisch mogelijk te kunnen trainen. Paradepaardje van het oefenterrein is het metrostation. Dit is volledig te verduisteren, 32 graden warmer te stoken dan buiten en er kan gas worden ingezet om bijvoorbeeld een terroristische aanval te simuleren. 

Foto's en tekst: Ministerie van Defensie

Onderstaande foto's: 112Vandaag.nl



Mail de redactie


Instagram