Nieuws Niet rood, wit of geel maar groen is het nieuwe voorrangsvoertuig voor de Veiligheidsregio

Niet rood, wit of geel maar groen is het nieuwe voorrangsvoertuig voor de Veiligheidsregio

Gepubliceerd op: 05 september 2015

Als u straks een sirene hoort is het niet een wit, rood of geel voorrangsvoertuig maar een groene. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kreeg vandaag op de Wereldhavendagen het eerste groene voertuig uitgereikt die gebruikt mag worden voor het rijden met optische en geluidssignalen.

In het voertuig mag alleen personeel rijden die zijn opgeleid met een aangepaste rijopleiding. Directeur Instituut Fysieke Veiligheid  (IFV) Leo Zaal heeft omstreeks 11.00 uur de sleutel van het eerste voertuig overhandigd aan Directeur Arjen Littooij.

Met de introductie van dit groene voorrangsvoertuig is het voor personeel van de veiligheidsregio met een dringende taak nu mogelijk om zich veiliger door het verkeer te begeven en direct met hun coördinerende en/of uitvoerende taken te kunnen starten op bijvoorbeeld de plaats van het incident, het rampterrein of in het crisiscentrum. Zij hebben extra rij-training gehad om dit veilig en vakkundig te doen.

Inmiddels zijn er tal van (hulp)diensten die gemachtigd zijn om te rijden met optische en geluidssignalen

  • Politie
  • Brandweer
  • Ambulance
  • Prorail (Betrokken bij incidenten op het spoor)
  • Huisartsen (meestal bereden door ambulancepersoneel)
  • Reddingsbrigade
  • Rode Kruis
  • Defensie (Bijvoorbeeld de Explosieve Opruimingsdienst
  • Weginspecteurs Rijkswaterstaat (Per 1 september 2015)
  • Diensten voor bloedtransport (Bijvoorbeeld Sanquin)


Nu komt daar dus ook het voertuig van de veiligheidsregio bij. De vraag is of het niet verwarrend wordt voor burgers. De politie, brandweer en ambulancevoertuigen kent iedereen wel. Maar de overige voertuigen zijn niet bekend bij alle weggebruikers. Begin 2015 werd de “regeling optische en geluidssignalen 2009”, waar de hulpdiensten staan genoemd die met ‘zwaailicht en sirene’ mogen rijden in het verkeer, aangepast door het toevoegen van de Veiligheidsregio als extra hulpdiensten.

Ook Rijkswaterstaat met blauwe lampen en sirene

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft ook toestemming gegeven voor rijkswaterstaat om te rijden met optische en geluidssignalen. Vanaf 1 september mogen 24 weginspecteurs in de regio's Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen rijden met blauw zwaailicht en sirene. Uit onderzoek is gebleken dat zij steeds vaker als eerste bij een calamiteit op de snelweg aanwezig zijn. Zij zorgen dan voor een veilige werkomgeving voor de nooddiensten en zorgen er op die manier voor dat er geen (verdere) ongevallen plaats vinden. Ook zorgt de weginspecteur ervoor dat weggebruikers weer vlot van A naar B kunnen. De proef loopt voor een periode van twee jaar en wordt tussentijds geëvalueerd. 

Foto's : Jeroen van Zomeren



Mail de redactie


Instagram