Nieuws Nog altijd tekort aan wijkagenten

Nog altijd tekort aan wijkagenten

Gepubliceerd op: 10 augustus 2014

Bij het invoeren van de Nationale Politie is er een minimaal aantal wijkagenten van 1 op de 5000 inwoners vastgesteld. Nog steeds wordt niet in alle regio’s dit minimum behaald. Voor de invoering van de Nationale Politie mocht iedere regio zelf beslissen hoeveel wijkagenten ingezet werden.

Kamervragen
Eind 2013 werden door Tweede Kamer lid Kooiman (SP) vragen gesteld over het tekort aan wijkagenten. Nog altijd is de spreiding van wijkagenten niet optimaal. Zo heeft Amsterdam en Noord-Nederland een overschot aan wijkagenten. In de regio’s Zuid-Nederland en Noord-Holland kampt de politie met te weinig wijkagenten.

“Het landelijke aantal wijkagenten is op dit moment 3.456. Hiermee wordt de norm op dit moment, landelijk gezien, dus gehaald. De spreiding van het aantal wijkagenten is evenwel nog niet zodanig, dat in elke eenheid aan de norm wordt voldaan. Drie eenheden voldoen reeds ruim aan de norm, 3 eenheden voldoen daaraan vrijwel (meer dan 0,9 wijkagent per 5000 inwoners). In vier eenheden, waaronder Oost, wordt de norm op dit moment nog niet gehaald.” Aldus minister van veiligheid en justitie Ivo Opstelten, december 2013.

Ahmed Marcouch, tweede Kamerlid voor de PvdA heeft opnieuw vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over het tekort aan wijkagenten. Hij hoopt dat er nu wel snel actie wordt ondernomen.



Mail de redactie


Instagram