Nieuws Overheid wil af van de WAS-sirene

Overheid wil af van de WAS-sirene

Gepubliceerd op: 22 maart 2015

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie wil af van het huidige waarschuwings- en alarmeringssysteem (sirene). Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur is de sirene te horen. Vanaf 2018 zal dit veranderen.

Directeur Weerbaarheidsverhoging Paul Gelton van het ministerie schrijft in een brief aan de veiligheidsregio's dat zij het sirene systeem gaan vervangen, voor een meer moderne manier van informeren. Bij grote calamiteiten zal de burger via de telefoon, bijvoorbeeld NL Alert en Social Media worden geïnformeerd.

Drempel te hoog

De drempel om de sirene af te laten gaan bij een incident is vaak te hoog. Burgemeesters moeten de afweging maken tussen maatschappelijke onrust en de gevaren van het incident. In de praktijk gaat de sirene enkel af bij grote industriële branden waarbij giftige rook vrijkomt.

Verouderd systeem

De sirene-installaties zijn zeer verouderd. Het onderhoud van de ruim 4275 sirenes kost jaarlijks bijna 4 miljoen. Bovendien loopt eind 2017 het onderhoudscontract af. Dit zou opnieuw Europees aanbesteed moeten worden, een kostbare klus. Een digitale manier van informeren gaat dus veel geld besparen.



Mail de redactie


Instagram