Nieuws Politie oefent massale schietpartij op school

Politie oefent massale schietpartij op school

Gepubliceerd op: 28 oktober 2015

Twintig studenten Integrale Veiligheidskunde van de Haagse Hogeschool hebben dinsdag meegedaan aan een grote oefening. Het scenario: een massale schietpartij op een school, waarbij de schutter probeert zoveel mogelijk mensen te doden. Hoewel het in Nederland slechts eenmaal voorkwam, kent iedereen soortgelijke verhalen uit Amerika.

Elke scenario begint met paniekerige telefoontjes. ‘Kom snel, we zitten hier met zijn tienen en we zijn bang. Er zijn al gewonden gevallen,’ klinkt het. Voor de meldkamer is dat het moment om de jongeren zo goed mogelijk te coachen. Zo moeten de leerlingen de deur barricaderen en een zo compleet mogelijk signalement van de dader doorgeven.


Foto: Politie.nl

De oefening gaat in een vogelvlucht. Koppels agenten gaan van ruimte naar ruimte om deze veilig te stellen. Ondertussen proberen andere studenten hun af te leiden. Ze rennen bijvoorbeeld in paniek keihard tussen de agenten door. De duo’s moeten daarbij leren altijd alles in een hoek van 360 graden in de gaten te houden. De dader kan ineens verschijnen, maar misschien zijn er ook wel meerdere schutters. Op zo’n moment moeten ze razendsnel beslissen hoe ze hun opponent uit zullen schakelen.

De politie oefent vaker op deze scenario’s. Niet alleen hebben ze grote impact op de slachtoffers en agenten ter plekke, ook kan er grote onrust in het land ontstaan als er een schietpartij plaatsvindt op een school. Begin oktober werd het land nog op scherp gezet toen de Universiteit van Leiden bewaakt moest worden na een melding van een mogelijk op handen zijnde schietpartij. Dat bleek uiteindelijk loos alarm.


Foto: Politie.nl



Mail de redactie


Instagram