Nieuws Politie wil actie tegen onderbemande meldkamers

Politie wil actie tegen onderbemande meldkamers

Gepubliceerd op: 01 april 2015

De politievakbond ACP wil dat er snel iets gaat gebeuren aan de problemen die bij veel 112-meldkamers spelen. Uit het onlangs gepresenteerde rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt onder andere dat er een personeelstekort is, er te weinig multidisciplinaire informatie-uitwisseling plaats vind, techniek verouderd is en procedures onduidelijk zijn.

Capaciteitstekort

"De centralisten en leidinggevenden van de meldkamers ervaren een capaciteitstekort voor het realiseren van de gewenste bezetting. Daarbij is sprake van terughoudendheid in het vervullen van vacatures." zo valt in het rapport te lezen.

De meldkamers lossen het capaciteitstekort niet op door het aannemen van extra personeel. Dit komt omdat de meldkamers door de transitie van de nationale politie en de transitie naar de LMO terughoudend moeten omgaan met wijzigingen in formatie. Roosterdruk is volgens de inspectie een direct risico voor de taakuitvoering van de meldkamers.

Landelijke meldkamer organisatie (LMO)

De huidige 25 regionale 112-meldkamers moeten uiterlijk in 2021 zijn samengevoegd tot 10 meldkamers. Deze meldkamers worden aan elkaar gekoppeld en vormen zo één landelijke meldkamer. Volgens de onderzoekers moet minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie er in de tussentijd voor zorgen dat de meldkamers goed kunnen blijven draaien.



Mail de redactie


Instagram