Nieuws Record aantal kitesurfers uit problemen gehaald

Record aantal kitesurfers uit problemen gehaald

Gepubliceerd op: 11 augustus 2014

Reddingsbrigade Nederland blijft druk met het verlenen van hulp aan zwemmers en watersporters. Afgelopen week werden in totaal 580 hulpverleningen geregistreerd. Daarbij werden 60 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. Met 70 hulpverleningen aan kitesurfers kwam het totaal aantal hulpacties aan deze groep watersporters in deze zomer tot nu toe op 190. Daarmee is het record van 2013 (185) nu al overtroffen.

Met een totaal van 320 reddingen uit een levensbedreigende situatie tot en met afgelopen week zal dit jaar ook het gemiddelde aantal reddingen over de afgelopen 6 jaar (290) opnieuw fors stijgen. De Reddingsbrigade vindt dat er meer dan genoeg aanleiding is om de stijgende trend van ernstige ongevallen in de zomer nader te onderzoeken en pleitte onder andere daarvoor eerder al voor een landelijke registratie van alle zwemongevallen. Afgelopen week was het negende dodelijke slachtoffer van een zwemongeval te betreuren. Reddingsbrigade Nederland vreest dat de toename van het aantal ernstige en zelfs dodelijke ongevallen de komende jaren zal doorzetten, als er niet meer aandacht komt voor zwemonderwijs, voorlichting en de veiligheid op zwemlocaties.


Reddingsbrigade in actie voor kiters - fotograaf Ko van Leeuwen

De 580 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:

  • 34 keer voor zwemmers in de problemen;
  • 92 keer werden opvarenden geholpen;  waarvan het 70 keer kitesurfers betrof
  • 73 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
  • 353 keer werd er Eerste Hulp verleend; 
  • 14 keer stonden de vrijwilligers  van de Reddingsbrigade klaar voor ondersteuning aan de collega’s van overige hulpdiensten;
  • 14 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 60 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.



Mail de redactie


Instagram