Nieuws Stevige conclusies bij onderzoek naar duikongeval Koedijk

Stevige conclusies bij onderzoek naar duikongeval Koedijk

Gepubliceerd op: 27 maart 2015

Het brandweerduiken in de veiligheidsregio Noord-Holland Noord is ingewikkeld en op onderdelen onduidelijk georganiseerd. Procedures en voorschriften zijn onvoldoende duidelijk en het oefenen vertoont manco’s. Dat zijn de conclusies van het onderzoek dat de Inspectie Veiligheid en Justitie deed naar de inzet van een duikploeg in het Noord-Hollands kanaal in Koedijk. Op 4 augustus 2014 kwam daarbij brandweerduiker John Impink om tijdens zijn werk.

Aanbevelingen aan het bestuur van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord

De Inspectie doet de volgende aanbevelingen aan het bestuur van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord:

  1. Zorg dat taken en verantwoordelijkheden helder zijn belegd en maak één functionaris verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het brandweerduiken.
  2. Zorg voor een eenduidige en veilige werkwijze van de duikploegen.
  3. Zorg voor goede en gedisciplineerde oefeningen.
  4. Hou veiligheidsbewustzijn constant hoog op de agenda, zowel in de organisatie van het brandweerduiken als bij het oefenen en in de inzet in de praktijk.

 

Duikongevallen in het verleden

Het duikongeval in Koedijk is niet het eerste ongeval waarbij een brandweerduiker om het leven kwam. Eerder was dit aan de orde in Terneuzen (2008), Urk (2007) en Utrecht (2001). De problemen die de Inspectie nu signaleert zijn toentertijd ook naar voren gekomen. De Inspectie concludeert daarom dat naar aanleiding van de eerdere incidenten onvoldoende lessen zijn getrokken.

Leer van het verleden

De Inspectie doet een dringende oproep aan alle veiligheidsregio's in Nederland om te leren van eerdere duikongevallen. Dit is tot op heden onvoldoende gebeurd. De inspectie roept veiligheidsregio's op de brandweerduiktaak nog eens kritisch onder de loep te nemen en te verbeteren indien nodig. "Het veiligheidsbewustzijn verdient hierbij constante aandacht. Dat is in het belang van een verantwoorde en veilige uitvoering" aldus de inspectie.

Terug in dienst

Na een eerder rapport van de inspectie SZW zijn twee duikteams in de veiligheidsregio Noord-Holland Noord op non-actief gezet, omdat onduidelijk was of ze voldoende vakbekwaam waren. Duikteams van Defensie en andere regio's namen de werkzaamheden over. Vrijdag bleek dat beide teams weer terug in dienst komen, zodra de duikers een speciaal trainingsprogramma hebben afgerond. Dit gaat ongeveer drie maanden in beslag nemen.

Rapport

Het rapport is hier te bekijken: Duikongeval Koedijk



Mail de redactie


Instagram