Nieuws Zes persoonlijke verhalen over het politievak

Zes persoonlijke verhalen over het politievak

Gepubliceerd op: 27 november 2014

“Verrassend, informatief, openhartig, ontroerend.” Zo typeren de eerste lezers de nieuwe publicatie van Stichting WEP, ‘Een vak apart’. In deze verhalenbundel vertellen zes politiemensen over hun beleving van het politievak. Een vak vol verrassingen, gevaren, risico’s en bijzondere gebeurtenissen.

Politiewerk is meer dan bekeuringen uitschrijven. Veel mensen realiseren zich dat ook wel, maar wat het dan precies wél is, hoe veelzijdig het werk is en wat het doet met politiemedewerkers, is minder bekend. Politiewerk is niet zomaar een baan, het is een manier van leven. Om aan een breed publiek te laten zien wat er zoal in de hoofden en harten speelt van politiemedewerkers, liet Stichting WEP een aantal van hen aan het woord. Zoals een teamchef die als onderhandelaar suïcidale mensen van bruggen en flatgebouwen afpraat, een motoragent die nog steeds volschiet als hij terugdenkt aan een dodelijk ongeluk van vele jaren geleden en een jonge agente die ernstig werd mishandeld. Maar het zijn niet slechts nare of verdrietige verhalen. Het werk is avontuurlijk, dankbaar en biedt veel uitdaging en voldoening. Zoals een van hen zegt: “Ons vak is als bergbeklimmen: op de top weet je waar je het voor doet.”

Belang van politieverhalen
Korpschef Gerard Bouman zegt in zijn voorwoord: “Voor de lezer die niet of nauwelijks vertrouwd is met de politie, gaat er een fascinerende wereld open.” Tegelijkertijd is de bundel ook interessant voor politiemedewerkers zelf, denkt Bouman. “De ervaringen zijn herkenbaar opgeschreven en de ermee gepaard gaande emoties en gedachten zijn invoelbaar uitgedrukt.” 
Merlijn van Hulst, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg en auteur van het boek Politieverhalen, schreef een korte inleiding bij het boek. Hij hecht veel belang aan de verhalen die politiemensen elkaar en anderen vertellen. “Die verhalen zorgen voor verbinding en dragen de organisatiecultuur.” Van Hulst hoopt dat de verhalen zowel inzicht geven in het politiewerk als waardering opleveren voor de mensen die het doen.

Oprecht
De zes politiemensen die aan het woord komen, waren graag bereid hun verhaal te vertellen aan schrijfster Bertine Krol. “Ik vind het belangrijk dat wij politiemensen open zijn en aan de burger laten zien wie we zijn. Het is wel vreemd om je eigen woorden terug te zien op papier. Maar het is goed opgeschreven en mijn familie en vrienden herkenden mij er meteen in. Dat maakt het oprecht en authentiek,” aldus Myla Zwaga, aspirant-hoofdagent in Amsterdam. Haar collega Öskan Koklu, politieman in Roermond, hoopt dat de verhalen bijdragen aan een beter beeld van de politie. “Veel burgers denken bij de politie aan een 50plusser die alleen met zijn pensioen bezig is. Terwijl wij juist graag iets voor anderen willen betekenen. Daarom hebben wij voor de politie gekozen.”

Het boek is te bestellen via onze webshop: Persoonlijke verhalen over het politieleven



Mail de redactie


Instagram