Reportage Brandweer experimenteert met robot voor verkenning

Brandweer experimenteert met robot voor verkenning

Gepubliceerd op: 15 juni 2015

Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft onlangs geëxperimenteerd met een onbemand voertuig om op een veilige manier een verkenning te kunnen uitvoeren bij een incident. Innovatiemanager Peter Butter geeft aan dat de brandweer bij ontwikkelde branden tegen haar grenzen aan loopt en daarom opzoek is naar verbeteringen.

Voor dit experiment is gekozen voor de NERVA LG UGV. Dit is een “Unmanned Ground Vehicle” uitgerust met camera's en voorzien van lampen en infrarood om in het donker te kunnen kijken. Deze robot is op afstand bestuurbaar en er kan live meegekeken worden op een monitor.


(Foto's: Jeffrey Koper)

Testen in de praktijk

Op het opleidingscentrum BOCAS werden de mogelijkheden en onmogelijkheden van de robot onderzocht. Aan de hand van een aantal scenario's werd gekeken of de verkenner effectief ingezet kan worden en zo een bijdrage kan leveren aan de risico-inschatting. Ook is gekeken of de bediening van het onbemande voertuig eenvoudig genoeg is.

Een van de testen bij BOCAS is uitgevoerd in een pand met veel beton en staal. Dit is belangrijk om te kunnen kijken hoe lang de verbinding met de robot in stand blijft. In de praktijk bleek de verbinding weg te vallen toen de robot ongeveer 20 meter diep het pand in was. “Dit zijn locaties waar we als brandweer ook met andere verbindingen vaak problemen krijgen” aldus Butter.


(Foto's: Jeffrey Koper)

Het rijden met het voertuig blijkt in de praktijk niet moeilijk. Wel is het lastig om te weten waar het voertuig zich in het pand bevindt. “De navigatie is wel een punt van aandacht. Soms is het lastig om te bedenken waar de robot precies is, en hoe ik hem weer naar buiten moet sturen.”

Tijdens tests op het buitenterrein blijken de navigatie en verbindingsproblemen niet te spelen. Rijden over stenen en spoorrails gaan goed, alleen in los zand komt de robot vast te zitten. Hiervoor kunnen mogelijk andere wielen gemonteerd worden.

Conclusie

Het experiment heeft volgens Butter voldoende aanknopingspunten om meer onderzoek te doen naar de toepassing van een dergelijke robot. Hij denkt dat de robot het werk van de brandweer veiliger kan maken. Voor het zover is dat een robot gebruikt kan worden bij een echt incident moet er eerst meer onderzoek worden gedaan.


(Foto's: Jeffrey Koper)



Mail de redactie


Instagram