Reportage Defensie Duikgroep zorgt voor veiligheid op het water

Defensie Duikgroep zorgt voor veiligheid op het water

Gepubliceerd op: 02 april 2015

De Duik en Demonteergroep van de Koninklijke Marine heeft deze week een antiterreuroefening gehouden in Rotterdam. In een deel van de haven werd gezocht naar explosieven om het bezoek van een VIP veilig te laten verlopen. Een zelfde scenario zal zich tijdens Koningsdag ook voordoen in Dordrecht.

Inzet Defensie Duikgroep

De Defensie Duikgroep wordt ingezet op plekken waar de dreiging voor terroristische aanslagen groot is. Via de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst krijgt de duikgroep informatie over de dreiging. Dit is bijvoorbeeld tijdens Koningsdag op 27 april het geval.

Maar ook voor ondersteuning van Brandweer, Politie, Justitie of Gemeenten kunnen de duikers worden ingezet. Niet alleen om naar explosieven te zoeken, maar ook voor vermiste personen, vuurwapens of redding van personen.

High tech apparatuur

Onderdeel van de Defensie Duikgroep is het zogeheten REMUS-team (Remote Environmental Monitoring Unit System). Dit team beschikt over een half miljoen kostend apparaat welke onderwater middels sonar een zeer groot gebied kan afzoeken naar objecten.


(Het Remote Environmental Monitoring Unit System)

Deze duikrobot wordt in het water gelaten en gaat zelfstandig een voorgeprogrammeerd gebied in kaart brengen. Met een snelheid van 10 kilometer per uur wordt de omgeving afgezocht. Het apparaat heeft een werkdiepte tot maximaal 100 meter.

Als de REMUS weer boven water komt, wordt de data ingeladen. Op de computer kunnen objecten groter dan 10 centimeter worden weergeven. Verdachte objecten kunnen op deze manier worden gelokaliseerd. Duikers gaan vervolgens het water in om te kijken om wat voor objecten het gaat. Tijdens deze oefening werd bijvoorbeeld een wasmachine gevonden. Ook een fles wijn was op de beelden zichtbaar. "Helaas een lege fles wijn" aldus één van de Belgische teamleden.


(Linker scherm het beeld van de REMUS, rechts de aansturing.)

Zoeken naar explosieven

Met de duikers en de REMUS wordt in het water, aan de kade en op de scheepswand, gezocht naar geïmproviseerde explosieven, zogenaamde “Improvised Explosive Devices” (IED's). Op het moment dat er een explosief wordt gevonden komt de Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) in beeld. Deze dienst heeft een speciale maritieme afdeling. Zij zullen het explosief onschadelijk maken. Dit kan onder water maar ook aan land.


(De EODD met de robot, rechts op de bus een pistool voor het onschadelijk maken van explsieven onder water)

Voor het onschadelijk maken van explosieven op een scheepswand beschikt de EODD over een soort pistool die met magneten naast het explosief wordt geplaatst. Dit pistool schiet een prop waarmee het explosief onschadelijk gemaakt wordt. In het meest gunstige geval ontsteekt het explosief niet.

Op het land beschikt de EODD over verschillende methoden om een explosief te benaderen. Zo is er bijvoorbeeld een robot met een camera en grijparm. Met behulp van deze robot kunnen explosieven aan land op een veilige manier worden benaderd. Daarnaast beschikt men over een bompak die bescherming biedt.


(De robot met grijparm en camera)

Ondersteuning civiele hulpdiensten

De Koninklijke Marine kan civiele hulpdiensten ondersteunen waar dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de vermissing van personen kunnen zij ondersteunen met de geavanceerde sonarapparatuur. Ook kan de Defensie Duikgroep dieper duiken dan de brandweerduikers. Aan boord van het duikvaartuig is een decompressietank aanwezig. Dit geeft de duikers de mogelijkheid om dieper dan 15 meter te duiken. De brandweer kan en mag niet dieper dan deze 15 meter.


(Het imposante bedieningspaneel van de decompressietank)



Mail de redactie


Instagram