Het nieuwe kabinet trekt fors extra geld uit voor vernieuwingen binnen de politie, met een focus op digitaal politiewerk en versterking van wijkagenten. De politie reageert positief op de investering en ziet dit als een kans om beter in te spelen op de huidige maatschappelijke behoeften.
Het kabinet kondigde een investering van 180 miljoen euro aan voor politieverbeteringen en maakte vandaag bekend daar nog eens 100 miljoen euro aan toe te voegen. De details over de verdeling van deze extra 100 miljoen worden later door de minister van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.
Korpschef Janny Knol is tevreden met de nieuwe accenten van het kabinet: “De investeringen in digitale opsporing en de aanpak van cybercriminaliteit zijn broodnodig. We hebben nog niet altijd een passend antwoord op digitale misdaad, terwijl de gevolgen voor slachtoffers groot zijn. Daarnaast zet het kabinet in op innovatieve politieloketten op drukbezochte locaties, zoals stadhuizen, stations en ziekenhuizen. Dit maakt de politie toegankelijker voor burgers.”
Groeiende druk op de politie
De politie heeft de afgelopen jaren een toenemende vraag naar haar diensten ervaren, terwijl de middelen en het personeel beperkt bleven. In het najaar van 2023 waarschuwde de politie voor een tekort van 200 miljoen euro om de basis op orde te krijgen, en nog eens 200 miljoen om de maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Stijgende kosten en extra personeelszorg, vooral voor agenten met werkgerelateerde gezondheidsproblemen zoals PTSS, hebben dit tekort verder vergroot.
Duurzaam financieel beleid
Korpschef Knol benadrukt dat goed politiewerk begint bij goede arbeidsomstandigheden: “Tot nu toe hebben we tekorten opgevangen door geld dat vrijkwam door onvervulde vacatures, maar dit is op de lange termijn niet vol te houden. Ik ben blij dat het kabinet dit erkent en extra middelen vrijmaakt. We moeten als politie echter ook zelf efficiënter gaan werken en moeilijke keuzes maken om financieel gezond te blijven.”
Om mogelijke besparingen te identificeren, heeft de politie een taskforce opgezet. Deze zal onderzoeken hoe de beschikbare middelen beter kunnen worden ingezet en welke werkzaamheden anders of zelfs helemaal stopgezet kunnen worden.
Realistische plannen voor veiligheid
Knol onderstreept dat veiligheid een topprioriteit is in de plannen van het kabinet, maar dat deze ambities moeten worden ondersteund door realistische en uitvoerbare maatregelen. “Het is cruciaal dat andere sectoren, zoals de zorg, meer betrokken worden bij de aanpak van problemen rondom personen met verward gedrag. We denken graag mee over een evenwichtig veiligheidsbeleid,” aldus Knol.