Achtergrond

10 vragen aan: Joop de Wit

Gepubliceerd op: 05 november 2016

Omdat de weginspecteurs van Rijkswaterstaat vaak als eerste ter plaatse zijn bij incidenten op de weg, stellen we deze week 10 vragen aan weginspecteur Joop de Wit.

Wie ben je?
Joop de Wit

Waar werk je?
Rijkswaterstaat

Wat is je functie?
Weginspecteur

Sinds wanneer ben je hulpverlener?
Sinds: 2007

 1. Waarom ben je hulpverlener geworden?
  "Ik heb altijd al interesse gehad in wegen. Voordat ik als weginspecteur aan de slag ging, heb ik in de wegenbouw gewerkt, zowel aanleg als onderhoud aan snelwegen. Het werk als weginspecteur leek me erg leuk en dankbaar werk, omdat ik het fijn vind om mensen te helpen."
   
 2. Wanneer kon jij als hulpverlener het verschil maken?
  "Als wij bij een incident aanwezig zijn en de hulpdiensten komen ter plaatse, dan dragen wij het over aan hen. Wij gaan dan verder met onze eigen taak. Vaak is het de goede samenwerking met de diverse hulpdiensten waardoor we het verschil maken."
   
 3. Wanneer ga jij na een dag werken tevreden naar huis?
  "Ik ga met een glimlach naar huis als ik weggebruikers naar tevredenheid heb kunnen helpen. Weggebruikers die met pech langs de kant van de weg staan, waarbij ik ervoor heb kunnen zorgen dat ze veilig en snel hun reis hebben kunnen hervatten."
   
 4. Welk incident is je het meest bijgebleven?
  "Helaas maken we als weginspecteur ook heftige gebeurtenissen mee, aangezien we vaak als een van de eersten bij een incident aanwezig zijn. Incidenten met dodelijke afloop zijn altijd te betreuren. Een incident dat me het meest is bijgebleven is een jong meisje dat een poging tot zelfdoding deed. Gelukkig heb ik haar tijdig veilig in mijn auto gekregen en kunnen overdragen aan de hulpverleners, zodat het meisje de juiste hulp kreeg."
   
 5. Hoe kom je weer tot rust na een werkdag?
  "Door muziek te luisteren! Ik luister vrijwel naar elke soort muziek – op klassieke muziek na.Vroeger maakte ik als drummer deel uit van een band, maar dat is tegenwoordig helaas niet meer te combineren met het werk. Ik zou het drummen best weer willen oppakken, maar dan voor mezelf."
   
 6. Bij wie kun je met je verhaal terecht na een heftige ervaring?
  "Gelukkig kan ik altijd voor een luisterend oor terecht bij mijn collega’s. Daarnaast is er binnen Rijkswaterstaat een goed vangnet dat bestaat uit een werkgroep nazorg voor heftige gebeurtenissen. Zoals een vertrouwenspersonen."
   
 7. Wat is in je werk veranderd ten opzichte van toen je begon?
  "Je merkt dat de crisis ten einde is en het weer drukker wordt op de weg. Ook neemt de agressiviteit van sommige weggebruikers toe en zijn er nog steeds weggebruikers die bewust rode kruizen negeren, met alle gevolgen van dien. Zo zijn al meerdere voertuigen van collega’s aangereden. Ook wij willen na een dag werken graag weer veilig thuiskomen."
   
 8. Voor welke verandering in jouw vakgebied vrees je?
  "Ik heb geen vrees voor veranderingen, maar sta er juist positief in. Zo vindt momenteel een proef met blauw zwaailicht en sirene plaats binnen Rijkswaterstaat. De eerste resultaten zijn positief. Weggebruikers gaan eerder aan de kant voor een blauw zwaailicht dan oranje zwaailichten. Ik hoop dan ook dat deze proef snel landelijk wordt uitgebreid, zodat we sneller bij incidenten kunnen zijn om veiligheidsmaatregelen te treffen voor zowel slachtoffers als het overige verkeer."
   
 9. Wat zou je meteen veranderen als je één dag minister was?
  "Ik zou de mensen die het operationele werk doen, zoals de weginspecteurs, meer in het zonnetje zetten. We zijn de ogen van de weg en zorgen ervoor dat u vlot en veilig van A naar B kunt."
   
 10. Met welke hulpverlener zou je eens een dag willen ruilen?
  "Dan kies ik voor de brandweer. Het werk van een brandweerman is zeer afwisselend en je bent dichter betrokken bij mensen. Als weginspecteur heb ik contact met mensen die met pech langs de weg staan; bij ernstige ongevallen komen de hulpverleners. Wij zorgen er dan voor dat zij veilig hun werk kunnen doen en dat het overige verkeer veilig het incident kan passeren."


Mail de redactie


Gerelateerde artikelen:

Instagram