Achtergrond Shutterstock De beveiliging van President-elect Trump

De beveiliging van President-elect Trump

Gepubliceerd op: 15 december 2016

Vrij onverwacht won Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Waar iedereen er van uitging dat Hillary Clinton Obama zou opvolgen en daarmee de eerste vrouwelijke president zou worden, was het juist de Republikein die er met de winst vandoor ging. Hulpverlening.nl dook niet in de verkiezingsstrijd, maar bekeek hoe de nieuwe president van Amerika beveiligd wordt.

New York heeft haar eigen veiligheid hoog in het vaandel staan. Met meer dan 10 miljoen mensen dagelijks in de stad en de aanslagen van 9/11 in het achterhoofd, zou je verwachten dat niks aan het toeval overgelaten wordt. Honderd-procent-controles zouden aan de orde van de dag moeten zijn, zou je zeggen. Toch is dat niet het geval.

Ongewapende agenten

Op elke hoek van de straat staan agenten, maar die zijn meestal ongewapend. Ze staan er puur om het verkeer te regelen. Iets wat ondanks de vele stoplichten nodig is. Door rood rijden doen de meeste auto’s niet, maar wandelaars én zeker fietsers, lappen elke regel aan hun laars. Toch gebeuren er weinig ongelukken. Vanwege de vele kansen op rechtszaken remmen auto’s en taxi’s direct voor de meest rare acties van andere weggebruikers.

Op de avond voor de verkiezingen is de Trump Tower nog gewoon bereikbaar. Voor de deur staat een groepje van zo’n vijftien fans, die joelen voor hun kandidaat. Elke keer als een bekende nieuwszender ‘live gaat’, schreeuwen ze alsof ze met honderden tegelijk zijn. Een paar agenten kijken vanaf een afstandje lachend toe. Voor hun zijn dit soort surveillanceklussen dagelijks werk. De groep levert ook geen enkel gevaar op.

Zandwagens

De dag van de verkiezingen is alles anders. Bang voor bomaanslagen wordt een deel van de stad afgesloten. Met hekken, politieauto’s, maar vooral ook: vrachtwagens gevuld met zand. Deze megatrucks gaan geen kant op: ze wegen volledig geladen een paar duizend kilo en kunnen vrachtwagens en bussen tegenhouden.

Op elke hoek van de straat staan nu wel gewapende agenten. Ze kijken nors voor zich uit, maar blijken best vriendelijk als je om hulp vraagt. Een agent vertelt: “Eigenlijk valt het aantal misdaadmeldingen in deze stad best mee. Het meeste werk hebben we aan toeristen die de weg kwijt zijn geraakt.” De beveiliging van de Trump Tower zal worden overgenomen door de Secret Service, de belangrijkste beveiligingsdienst die de overheid heeft. Vermoedelijk zal een woonlaag gehuurd worden. Trump ontvangt de inkomsten.

Kosten beveiliging Trump

Daar raken de New Yorkers niet over uitgesproken. Een makelaar heeft al een appartement in de toren proberen te verkopen met de mededeling dat de Secret Service het huis zal bewaken. Hoewel de organisatie dat officieel niet zal doen, zal zij wel bij elk vermoeden van onraad een kijkje nemen. De bewoners krijgen daarmee in één keer misschien wel de beste beveiliging van de wereld om hun appartement. Ongemak geeft het ook, want bezoekers van de bewoners zullen vanaf nu elke keer gescreend worden.

Al die beveiliging wordt betaald door de overheid en die krijgt haar geld weer van de belastingbetaler. Het steekt veel arme landgenoten dat door de beveiliging van de Trump Tower andere bewoners gratis beveiliging van hun huis krijgen. Multimiljonairs die dit zelf met gemak kunnen betalen, besparen zo tienduizenden euro’s per maand. Of daar wat aan gedaan zal worden is de vraag. De wijk ten noorden van de stad New York, waar Hillary Clinton woont, wordt ook al jaren streng bewaakt op kosten van de overheid. Net als het huis van Barack Obama in Chicago, waar hij slechts enkele keren per jaar komt.



Mail de redactie


Instagram