Achtergrond Forensisch verpleegkundige bewijst meerwaarde

Forensisch verpleegkundige bewijst meerwaarde

Gepubliceerd op: 21 oktober 2016

Forensische verpleegkunde blijkt steeds vaker van meerwaarde te zijn. Dat merken ze ook bij  Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, die sinds kort over een forensisch verpleegkundige beschikt. Eén van de medewerkers, Jola Schenk, heeft de twee jaar durende specialisatieopleiding onlangs afgerond.

Bij forensische verpleegkunde wordt medische expertise gecombineerd met kennis over opsporing en gerechtelijk onderzoek bij onder meer geweld en mishandeling. “Ik heb onder meer geleerd hoe je bij situaties waarin mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik aan de orde is, verantwoord omgaat met mogelijke sporen”, vertelt Schenk op de Facebook-pagina van Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. “En hoe je aan letsel kan herkennen dat het wellicht opzettelijk is toegebracht. Hoe je dit vervolgens kunt beschrijven en fotograferen, ten behoeve van opsporing en vervolging.”

Kennis overdragen aan collega's

Ze  gaat haar kennis overdragen aan collega’s binnen de dienst. “Wij gaan als ambulancedienst niet ineens aan actieve opsporing doen. Dat is een taak van de politie en Justitie. Maar wij kunnen er wel voor zorgen dat slachtoffers niet nog méér slachtoffer worden doordat misdrijven onbewijsbaar of onopgemerkt blijven.”

De tips en trucs zijn soms ongelooflijk simpel: knip bijvoorbeeld bij een patiënt met een steek- of schotwond het shirt open aan de andere kant, zodat je geen bewijs vernietigt.

Aandachtsfunctionaris

Schenk was al aandachtsfunctionaris voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenverwaarlozing. Elke ambulancedienst is verplicht om hiervoor een meldsysteem en een speciale medewerker te hebben. Jola: “Bij ons werkt het goed. Dit jaar staat de teller van het aantal meldingen op 106. Dat was een paar jaar geleden nog maar een fractie van dat aantal. Het geweld speelde zich toen natuurlijk ook af, maar wij waren er minder alert op.”

Ze is gevraagd voor het bestuur van de Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling. Daar heeft ze inmiddels ja tegen gezegd.Mail de redactie


Instagram