Achtergrond Mythburners: kan een gaswolk ontsteken door het indrukken van de deurbel?

Mythburners: kan een gaswolk ontsteken door het indrukken van de deurbel?

Gepubliceerd op: 24 februari 2017

Kan bij een gaslekkage in een woning de gaswolk ontsteken door het indrukken van een deurbel of het gebruik van een telefoon, portofoon of lichtschakelaar? In de nieuwste aflevering van Mythburners onderzoeken spuitgasten onder leiding van acteur én brandweerman John Jones de mythes die er leven rond het brandweervak.

Deze week duiken de brandweermannen in de risico’s van het werken met gas. Door middel van proefjes laten de heren zien wat er nodig is om tot een ontploffing te komen. Op een grappige wijze, maar met een serieuze ondertoon. Brandweermensen en andere geïnteresseerden moeten immers wat leren van de filmpjes. Daarom wordt er ook getest wat er gebeurt als een mobiele telefoon en portofoon in aanraking komt met gas.

Na de testjes wordt in het filmpje dieper ingegaan op de gevaren van gas en wat er voor nodig is om het tot ontploffing te brengen. Ook wordt gekeken of aardgas zich horizontaal kan verplaatsen in de grond, zich vervolgens kan ophopen in ruimten onder het huis en daarna kan ontsteken. Afgesloten wordt met het geven van adviesregels door de Gasunie.

Vorig jaar kwamen de Mythburners ook al in actie. Toen werd getest of je met een brandweerpak sneller zinkt dan met gewone kleren aan.Mail de redactie


Instagram