Achtergrond Shutterstock New York: kliklijn moet politiemoorden met grote geldbedragen oplossen

New York: kliklijn moet politiemoorden met grote geldbedragen oplossen

Gepubliceerd op: 04 januari 2017

Ken je iemand die ooit op de politie schoot? Dan kun je in New York aardig rijk worden. In 'the city that never sleeps' worden inwoners opgeroepen zich te melden bij een speciale organisatie als ze meer weten na een schietpartij. Leidt jouw tip tot een aanhouding? Dan geeft de organisatie een beloning van niet minder dan 10.000 dollar.

Wie ooit New York bezocht heeft zal het zijn opgevallen dat de stad uitpuilt van de witte politiewagens. Wat minder opvalt zijn de stickers, die op de auto’s zitten. Heb je een tip over een schietpartij waar een agent bij betrokken is? Dan kun je het speciale nummer ‘1-800-Cop Shot’ bellen. De speciale kliklijn moet helpen bij het oplossen van misdrijven. Volgens de bedenkers is het nodig om daarbij een beloning van 10.000 dollar te geven. Simpelweg omdat tipgevers zich anders niet zouden melden.

De bedenkers zweren bij de effectiviteit van de lijn. De afgelopen jaren werd 27 maal het bedrag uitgereikt. Ook gaat tegenwoordig geld naar de nabestaanden van een overleden agent, zegt projectleider John Provetto. “We krijgen het geld van sympathisanten van over de hele wereld. Dat gaat in eerste plaats naar de tipgevers en de onkosten die we voor bijvoorbeeld posters en stickers maken, maar sinds kort kunnen ook familieleden aanspraak maken op het bedrag. Zij kunnen daarvan de uitvaart of andere kosten betalen.”

Bitterzoet

Provetto noemt het succes van de lijn ‘bitterzoet’. “Het is zeer effectief. Mensen geven familieleden aan, waarvan ze weten dat ze iets verkeerd gedaan hebben. Dat was zonder het geldbedrag niet gebeurd. Het is geweldig om te zien dat het werkt, maar helaas moet er voor we aan de gang kunnen wel op een agent geschoten worden.”

Ook mensen die anoniem willen tippen kunnen bij de organisatie terecht. “Dat maakt ons helemaal niet uit. Als een tip de doorslag kan geven in het onderzoek, dan spreken we graag met iedereen. Als we uitbetalen doen we dat in cash, dus niemand weet dat het geld van ons komt.” Critici zijn minder blij met de relatief eenvoudige spelregels. Zij wijzen erop dat er ook veel valse meldingen gedaan worden, puur voor het geld.

Eén schot is voldoende

Het maakt voor het ontvangen van de beloning overigens niet uit of de agent in kwestie geraakt is, zelfs de medische toestand maakt geen verschil. "Al raakt iemand een muur, dan nog willen we weten wie het was. Het blijft een poging om een agent te vermoorden," stelt Provetto. "Door ons werk zijn we een belangrijk onderdeel geworden van het opsporingsapparaat van de politie. Naast het recherchewerk kunnen wij een aandeel leveren."

De leider van het team raadt iedereen dan ook aan te tippen. Zelfs als het om je schietgrage broer gaat. "Als ze al op een agent schieten, dan kunnen ze het ook op gewone mensen doen."Mail de redactie


Instagram