Achtergrond Uit de oude doos: Medicopter 117

Uit de oude doos: Medicopter 117

Gepubliceerd op: 08 januari 2017

Liefhebbers van Medicopter 117 opgelet: de serie is terug. Niet bij Netflix, Videoland of Amazon, maar gewoon online én ook nog gratis. Het programma trok tussen 1998 en 2007 wekelijks miljoenen kijkers in onder meer Nederland en Duitsland. Die zagen hoe twee teams in absurde situaties terechtkwamen.

Officieel is nooit bekend gemaakt waar de basis van de heli was, zelfs niet in welk land gevlogen werd. Toch hadden liefhebbers de locatie snel gevonden: St. Johann im Pongau, een kleine Oostenrijkse stad met ruim 10.000 inwoners. De meeste scenes zijn in de regio gefilmd. Doordat het gebied erg afgelegen ligt, lukte het de filmcrew om de vele miljoenen fans op afstand te houden.

1 miljoen voor 1 minuut

Medicopter 117 was voor haar tijd de duurste Duitse serie ooit met als hoogtepunt de laatste uitzending van het eerste seizoen, waarbij een BK 117 neerstortte. Voor die ene minuut televisie werd omgerekend ruim een half miljoen euro betaald. Het zorgde wel voor een spectaculaire cliffhanger en daarmee zekerheid voor nog een aantal seizoenen.

Om toch nog enigszins op de kosten te besparen werden de meeste stunts door de acteurs zelf gedaan. Dat ging meestal goed, maar niet altijd. Zo zou acteur Serge Falck (verpleegkundige Peter Berger in de serie) in seizoen 5 uit het water worden gehesen door de heli, maar dat ging niet zoals gepland. Alles leek goed te gaan, totdat bleek dat de heli teveel downwash veroorzaakte: Falck werd onder water gedrukt en verdronk bijna.

Uitzending geschrapt

Slechts eenmaal werd een uitzending geschrapt. Dat was op 11 september 2001: de dag van de aanslagen in New York. Niet omdat het uitzendverhaal te ongeloofwaardig was, maar juist omdat deze teveel overeenkomsten had met de aanslagen. Het zorgde wel voor een groot logistiek probleem, omdat de verhaallijn van de serie hierdoor flink aangepast moest worden. Het betekende zelfs extra opnamedagen.

Uiteindelijk kwam de uitzending pas een jaar later op televisie. Volgens de makers noodzakelijk omdat hierin een nieuw personage gepresenteerd werd, die belangrijk was voor de komende seizoenen. Hierdoor bestaan er van de uitzending ‘Geisterflieger’ (vrij vertaald: spookvlieger) twee versies. Eentje met de personages die ten tijde van de opname in de serie zaten en eentje met de actuele personages. Later opgenomen dus.

Kritiek

Hoewel de serie vanaf dag één een groot succes was en een miljoenpubliek bereikte is er ook kritiek. Die komt met name uit de hoek van hulpverleners die op de details letten. Zo valt het niet alleen op dat de Medicopter 117-crew vrijwel iedereen van de dood redt, maar ook dat er bijna nooit andere hulpverleners in beeld komen. Vaak komt de eerste ambulance of politiewagen pas aan als de heli alweer opstijgt. Verder zijn scenes met behandelingen vaak onrealistisch of knipperen doden nog met hun ogen. Voor makers van andere hulpverleningsseries was dat een les. Zij laten professionals meekijken bij opnames. Zo zijn bij de opnamen van Flikken Maastricht echte agenten aanwezig.

Heli’s vliegen nog

Een goed bewaard geheim: de serie werd niet met één heli, maar twee van hetzelfde type opgenomen. De bekendste is de D-HECE, van de Duitse DRF. Als de heli niet gebruikt werd voor de serie was hij inzetbaar als echte traumaheli. De samenwerking eindigde aan het begin van het vijfde seizoen, waarna de heli gespoten werd in de rode en witte kleuren van DRF. De D-HEOE nam het daar over. Deze politiehelikopter uit Baden-Württemberg werd later ook gebruikt door DRF, IFA en het Oostenrijkse Flymed. Tegenwoordig wordt de heli onder meer voor rondvluchten gebruikt.

Benieuwd naar de serie? Kijk dan hier. Let op: de serie is in het Duits, ondertiteling ontbreekt.



Mail de redactie


Instagram