Nieuws Aandacht voor agressie en geweld in week van de veilige publieke taak

Aandacht voor agressie en geweld in week van de veilige publieke taak

Gepubliceerd op: 10 april 2016

Mensen met een publieke taak moeten ongestoord hun werk kunnen uitvoeren. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn- en onderwijsinstellingen, politie, ambulance, gemeente en NS geconfronteerd worden met agressie en geweld. Het Openbaar Ministerie organiseert daarom van maandag 11 t/m vrijdag 15 april de week van de veilige publieke taak om het geweld terug te dringen.

Vuistslag in het gezicht

In het kader van de week van de veilige publieke taak worden netwerkbijeenkomsten en/of themazittingen georganiseerd in verschillende regio's. Een voorbeeld van een VTP-zaak waarbij sprake is van geweld tegen een politieman: "Bij een bemiddeling in een alcoholrijk huislijk conflict in Waalwijk kwam een politieman tussenbeide. Een vrouw zou zich schreeuwend op straat bevinden en niet voor rede vatbaar zijn, waarop zij door de agent naar binnen werd genomen. Onderweg naar binnen zou de vrouw kans hebben gezien de diender een vuistslag in het gezicht te geven. Mevrouw was het ook niet eens met het eerdere schikkingsvoorstel wat het OM haar aanbood, zodoende buigt de politierechter zich aanstaande donderdag over deze zaak."

Hogere strafeisen

Ook verhoogt het Openbaar Ministerie de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en hulpverleners. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd en de persoon van de verdachte. Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld.



Mail de redactie


Instagram