Nieuws Nationale Beeldbank Amsterdamse traumahelikopter krijgt mogelijk nieuwe standplaats

Amsterdamse traumahelikopter krijgt mogelijk nieuwe standplaats

Gepubliceerd op: 19 augustus 2016

De provincie Noord-Holland zoekt uit of er een betere standplaats gevonden kan worden voor de Lifeliner 1. De Amsterdamse traumahelikopter staat al sinds 1995 op het dak van het VU medisch centrum. Omwonenden zouden door het toenemende aantal vluchten, met name in de nacht, teveel overlast hebben. Nu er een nieuwe vergunning moet komen wordt de huidige standplaats tegen het licht gehouden.

Er is al gekeken naar mogelijkheden voor een nieuwe standplaats. Zo wordt de helihaven aan de Hornweg genoemd waar de helikopter nu ook vaak landt om te tanken. Luchthaven Schiphol heeft aangegeven geen ruimte te hebben voor de traumahelikopter. De luchtverkeersleiding zou met de komst van de helikopter te zwaar belast worden. Voor alle alternatieve locaties geldt dat er tot anderhalf miljoen euro geïnvesteerd moet worden in een nieuw onderkomen voor het Mobiel Medisch Team.

Het helidek op het VU medisch centrum zal ook met de komst van een nieuwe standplaats worden gebruikt om patiënten over te brengen. Dit gaat om ongeveer 25 vluchten per jaar zo schrijft het Parool. Ook moet de helikopter naar schatting 175 keer per jaar op het dak landen om de arts op te halen die vanaf een incident met de ambulance mee is gereden.

Het provinciebestuur zal begin volgend jaar een besluit nemen. Als er gekozen wordt voor een andere standplaats, dan zal de Lifeliner 1 hiermee de laatste traumahelikopter worden die niet meer op het dak van een ziekenhuis is gestationeerd. De Lifeliner 4 uit Groningen staat momenteel nog wel op het dak van het UMCG maar heeft al een nieuwe plek toegewezen gekregen op de luchthaven Groningen Airport Eelde.Mail de redactie


Instagram