Nieuws Android gaat bij 112-oproep locatie met meldkamer delen

Android gaat bij 112-oproep locatie met meldkamer delen

Gepubliceerd op: 01 augustus 2016

Google heeft in het Verenigd Koninkrijk en Estland de functie "Emergency Location Service" toegevoegd aan Android smartphones. Deze service deelt in geval van nood de locatie van de 112-beller met de meldkamer.

Volgens Google wordt 70% van de noodoproepen naar 112 gedaan vanaf een mobiel apparaat. De locatie van de 112-beller vormt daarbij nog regelmatig een probleem. Met de Emergency Location Service wordt gebruik gemaakt van dezelfde locatiebepaling zoals reeds beschikbaar is voor Android-apps. Deze combineert locatie-informatie van beschikbare WiFi-netwerken, GPS en zendmasten. Daardoor ontstaat er een veel nauwkeurigere locatiebepaling, ook binnenshuis.

Bestaande apps

Er zijn tal van apps beschikbaar om in geval van nood de locatie van de 112-beller op te zoeken. Geen van deze apps bied tot op heden een gedegen oplossing. Bij vrijwel alle apps wordt de locatie niet automatisch doorgestuurd naar de meldkamer, maar moet de 112-beller deze zelf doorgeven. Ook moet de GPS van de smartphone aan staan. Intergratie met de IT-systemen op de meldkamer is noodzakelijk om een app succesvol te maken.

De enige tool voor locatiebepaling die tot op heden door enkele Nederlandse meldkamers wordt gebruikt is VIL (Vaststelling Incident Locatie). Indien de locatie onduidelijk is stuurt de meldkamer een SMS naar de 112-beller met daarin een link. De persoon in nood moet vervolgens GPS aanzetten en op de link klikken waarna de meldkamer de locatie kan zien.

Emergency Location Service

De oplossing van Google lijkt meer kans van slagen te hebben. Zo is het niet noodzakelijk om GPS altijd ingeschakeld te hebben en hoeven gebruikers geen losse app te installeren. Als het systeem is geïntegreerd op de 112-meldkamer kan de centralist direct de locatie zien zonder extra handeling van de persoon in nood. Vooralsnog is deze functie enkel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Estland. Of de Emergency Location Service ook naar Nederland komt is onbekend.



Mail de redactie


Instagram