Nieuws

Automobilist vrijgesproken van veroorzaken ongeval met motoragent

Gepubliceerd op: 09 augustus 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Lith vrijgesproken van het veroorzaken van een ongeval met een motoragent.

Volgens het Openbaar Ministerie reed de man aanmerkelijk onvoorzichtig, waardoor hij een verkeersongeval met een politieman zou hebben veroorzaakt. De man reed in juli 2014 met zijn bestelauto vanaf de Bachlaan de Ruwaardsingel in Oss op en verleende daarbij een van rechts komende politiemotor geen voorrang. De motoragent reed met hoge snelheid tegen de achterkant van de auto en liep daarbij ernstig lichamelijk letsel op. Volgens de officier van justitie reed de man aanmerkelijk onvoorzichtig. Hij zou zowel de geluids- als de optische signalen niet op tijd hebben waargenomen, verleende geen voorrang op een overzichtelijke weg en reed in een auto met enigszins beperkt zicht.

Optische en geluidssignalen

De rechtbank heeft geen reden te twijfelen aan de verklaring van de man dat hij vóór de afslag is gestopt en heeft gekeken of er verkeer aan kwam op de Ruwaardsingel. Dit wordt ondersteund door verklaringen van getuigen. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake was van beperkt zicht, want de man kon de Ruwaardsingel goed overzien door de voorruit en de zijruiten. De man verklaarde verder dat hij pas zeer kort voor de aanrijding een sirene hoorde en geen zwaailichten heeft gezien. Ook hierin krijgt de man bijval van verklaringen van 2 onafhankelijke getuigen, die stellen dat de agent niet continu optische- en geluidssignalen voerde op de Ruwaardsingel.

De agent verklaarde dat hij tussen de 80 en 100 km/u reed, terwijl de plaatselijke maximumsnelheid 50 km/u is. Nu niet is komen vast te staan dat de agent continue optische- en geluidssignalen voerde, oordeelt de rechtbank dat de man er niet op bedacht hoefde te zijn dat een voertuig met een zodanig hoge snelheid aan kwam rijden. Dat hij geen voorrang verleende aan een van rechts komende politiemotor, betreft een verkeersfout. Volgens de rechtbank kan dat onder deze omstandigheden echter niet worden aangemerkt als zeer of aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend gedrag. Ook kan zijn handelen niet worden aangemerkt als een gevaar veroorzakende gedraging in de zin van de wet. De rechtbank spreekt hem daarom vrij.Mail de redactie


Instagram