Nieuws 112Vandaag.nl Begroting Veiligheid en Justitie: meer geld voor politie

Begroting Veiligheid en Justitie: meer geld voor politie

Gepubliceerd op: 20 september 2016

Vanaf 2017 gaat de begroting van Veiligheid en Justitie met  450 miljoen euro omhoog. Dat is bij de Miljoenennota gepresenteerd. Minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff besteden bijna de helft van het extra geld aan de politie: 221 miljoen euro. Daarnaast investeert het kabinet onder meer in het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de aanpak van terrorisme en cybercriminaliteit.

De extra 221 miljoen euro voor de Nationale Politie is bedoeld om de organisatie en de ICT op orde te brengen en de prestaties te verbeteren. Vanaf 2021 is er jaarlijks structureel  180 miljoen euro voor beschikbaar. “Met deze extra middelen kan de politie haar belangrijke rol in de maatschappij beter vervullen”, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wijkagent

Dat staat los van de 10 miljoen euro die het kabinet met ingang van 2017 jaarlijks uittrekt om de positie van de wijkagent te versterken. Dat  geld is bestemd voor een betere uitrusting en slimme ICT-faciliteiten. “Bestaande vacatures voor wijkagenten worden met voorrang ingevuld, wijkagenten zijn méér in de wijken en het ziekteverzuim wordt aangepakt.”

Ook komt er in de opsporing meer aandacht voor ontwikkelingen als internationalisering, big data en digitalisering. De politie wil daarom volgend jaar al meer hoogopgeleide specialisten aantrekken.

High Impact Crimes

De integrale aanpak van High Impact Crimes heeft geleid tot een daling van de misdaadcijfers. Zo vonden er vorig jaar 24 procent minder overvallen, 32 procent minder straatroven en 26 procent minder woninginbraken plaats dan in het peiljaar 2013. Daarom wordt deze werkwijze uitgebreid in uitgaansgebieden en in het openbaar vervoer.

Ondermijnende criminaliteit

De afgelopen jaren is werk gemaakt van de aanpak van ondermijnende criminaliteit, met name in Zuid-Nederland. Om intimidaties, afpersingen en gebruik van geweld door motorbendes en drugscriminelen verder terug te dringen gaat de overheid door op de ingeslagen weg. Ook wordt de capaciteit van het OM en de FIOD versterkt om crimineel vermogen af te pakken. Het NFI en collega-instituten krijgen meer armslag voor sporenonderzoek.

Daarnaast steekt Veiligheid en Justitie komend jaar 7 miljoen euro meer in de aanpak van mensenhandel, oplopend naar 10 miljoen euro vanaf 2018.

Informatie voor slachtoffers

Nog vóór 2017 hopen Van der Steur en Dijkhoff de nieuwe Europese richtlijn 'minimumnormen voor slachtoffers' om te zetten in Nederlands recht en als wet door het parlement te loodsen. Daarmee krijgen slachtoffers van delicten bij hun eerste contact met politie en Openbaar Ministerie direct alle informatie over hun rechten, bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor bescherming en juridisch advies. Ook moeten ze voortaan beter op de hoogte worden gehouden van het verloop van de aangifte.



Mail de redactie


Instagram