Nieuws Belgische 112 voert keuzemenu in

Belgische 112 voert keuzemenu in

Gepubliceerd op: 12 november 2015

Belgen krijgen binnenkort een keuzemenu te horen als ze het alarmnummer bellen. Volgens Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is dat nodig om het aantal valse meldingen terug te dringen. Belgische spoedartsen zijn furieus over de plannen. Zij zeggen dat bellers vaak in paniek zijn en dat ze problemen zullen ervaren met het menu.

Valse meldingen zijn een groot probleem in België. Zo’n 20% van de bellers heeft een andere intentie dan waar de lijn voor bedoeld is. Niet alleen belden mensen met een nep-melding, maar ook vragen ze soms advies waarvoor ze ook bij de huisarts terecht kunnen. Volgens de minister heeft het keuzemenu ook een extra voordeel. Zo kunnen mensen direct kiezen in welke taal ze te woord gestaan willen worden.

De proef, die in twee provincies zal plaatsvinden, gaat een maand duren. Wanneer deze slaagt, zal de aanpak mogelijk in het hele land worden ingevoerd. Spoedartsen zien niks in de plannen. “Mensen die een beroep doen op die hulpdiensten, zijn in paniek en vaak alle realiteitsbesef kwijt”, zegt voorzitter Jan Stroobants van de Vereniging voor Spoedartsen. Hij ziet liever dat er meer personeel in de meldkamers komt.



Mail de redactie


Instagram