Nieuws Binnenkort alcohol- en drugstest bij een geweldsmisdrijf

Binnenkort alcohol- en drugstest bij een geweldsmisdrijf

Gepubliceerd op: 27 januari 2016

Verdachten van geweldsmisdrijven kunnen binnenkort getest worden op het gebruik van alcohol of drugs. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel wat hiervoor nodig is op 19 januari van dit jaar aangenomen.

Indien het vermoeden bestaat dat een geweldsmisdrijf gepaard ging onder invloed van alcohol of drugs kan er een test afgenomen worden. De test wordt dus niet altijd afgenomen bij een geweldsmisdrijf. Het Openbaar Ministerie gebruikt de uitslag van deze test vervolgens bij het justitiële traject.

Hogere straf

Het Openbaar Ministerie gebruikt de informatie van de alcohol en drugstesten zodat zij vaker voorwaardelijke sancties zoals een locatieverbod of alcoholverbod kan eisen. Bovendien kan het OM een hogere straf eisen als een verdachte van geweld alcohol en/of drugs heeft gebruikt, daarvan kan een preventieve werking uitgaan.

Ook wordt door de politieregistratie inzichtelijk waar, wanneer en in welke mate middelengebruik bij geweld een rol speelt. Op basis van deze informatie kunnen gemeente en maatschappelijke organisaties als de verslavingszorg meer gerichte (preventieve) maatregelen inzetten.

Meer informatie

Het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid heeft op haar website veel informatie over deze nieuwe wet. Deze informatie is te vinden bij: Alcohol- en drugtest geweldplegers.



Mail de redactie


Instagram