Nieuws Brandwacht huren: nablussen door particuliere brandwachten

Brandwacht huren: nablussen door particuliere brandwachten

Gepubliceerd op: 15 mei 2021

Mag de overheidsbrandweer het nablussen van een brand overdragen aan een particuliere brandweerorganisatie? Die vraag stond centraal tijdens een juridische procedure van een afvalverwerkingsbedrijf tegen de Provincie Groningen. De raad van state heeft onlangs uitspraak gedaan in deze zaak: ja, het mag.

Het komt vaker voor. Bij een grote brand heeft de overheidsbrandweer er uren en soms dagen op zitten. De brand is stabiel maar laait af en toe weer op. Dit is het moment dat de overheidsbrandweer aangeeft dat de verantwoordelijkheid van de nabluswerkzaamheden bij de eigenaar van de eigenaar van het de betreffende locatie. Deze krijgt de tijd om een bedrijf in te huren welke hierin kan voorzien. Het inhuren van een brandwacht of meerdere brandwachten kan bijvoorbeeld bij De Groot Brandwachten. Zij leggen voor ons uit hoe zo’n inzet er uit ziet en wat zij kunnen doen voor bedrijven die te maken krijgen met brand en nabluswerkzaamheden.

Nablussen brand door particuliere brandwachten

Een grote brand is één van de ergste dingen die je als mens en ondernemer kan overkomen. Gelukkig is de brandweer vaak snel ter plaatse waardoor vaak een deel van het pand gered kan worden. Toch is de schade vaak erg groot: voorraad is verbrand, machines zijn kapot en de constructie van het gebouw kan aangetast zijn.

Branden kunnen gigantische temperaturen bereiken. Zelfs zo hoog dat staal en aluminium smelt. Wanneer deze temperaturen bereikt worden en daardoor bijvoorbeeld stellages of muren instorten ontstaat er een grote stapel brandend materiaal. De brandweer zal proberen deze stapels te blussen. Het is moeilijk om te bepalen of alle brandjes onderin de stapel ook daadwerkelijk geblust zijn: vaak is het te gevaarlijk om dichtbij te gaan kijken. In praktijk blijkt dat deze vuurresten regelmatig oplaaien, soms zelfs meer dan 24 uur nadat de brand ‘meester’ is.

Brandwacht huren: nacontrole bij afvalverwerkingsbedrijf

De Groot Brandwachten wordt regelmatig ingezet om nacontroles uit te voeren na grote industriële branden. Bedrijven kunnen bij ons een brandwacht huren of bijvoorbeeld een first responder team huren. Wij vertellen u graag over onze inzet bij zo’n brand in 2017.

In een afvalverwerkingsbedrijf in Noord-Brabant breekt eind van de middag brand uit in een afzuigkanaal van een machine. Het afzuigkanaal zit onder het dak gemonteerd en verplaatst houtsnippers van de machine naar een afvalstapel. De brand smeult verder en binnen korte tijd is het vuur zo heet geworden dat het afzuigkanaal smelt en al brandend naar beneden valt: recht in een grote berg plastic-afval. Deze berg vat vlam en een grote brand was een feit.

De brandweer heeft enkele uren werk gehad om het vuur te doven. Echter gezien het een grote berg afval betrof, werd door de brandweer geadviseerd om brandwachten in te zetten zodat er snel ingegrepen kon worden, mocht het vuur weer oplaaien.

Binnen 3 kwartier na aanvraag was de eerste brandwacht ter plaatse. De brandweer was nog bezig met nablussen dus er konden direct gedetailleerde afspraken gemaakt worden over onze inzet. Er werd besloten om 2 brandwachten uit te rusten met onafhankelijke adembescherming en meetapparatuur zodat deze aan de hand van koolmonoxide-metingen konden bepalen of de brand zich weer ontwikkelde. Ook leverde De Groot Brandwachten een warmtebeeldcamera zodat ook op deze manier de afvalberg kon worden gemonitord. Tot slot werd afgesproken dat wij kleine ‘bereikbare’ vuurhaardjes zouden afblussen en dat we bij grote veranderingen de brandweer zouden alarmeren.

In totaal heeft onze inzet meer dan 72 uur geduurd omdat het vuur keer op keer bleef oplaaien. We hebben in 9 gevallen de brandjes zonder tussenkomst van de brandweer kunnen blussen; de brandweer is 2 keer terug geweest omdat het vuur oplaaide op plaatsen die voor onze brandwachten onbereikbaar waren. De gezamenlijke conclusie die we bij deze inzet hebben kunnen trekken is dat, indien wij geen continue nacontrole hadden uitgevoerd, de fabriek in diezelfde nacht alsnog volledig afgebrand zou zijn. Wilt u ook een brandwacht huren of meer informatie over nablus werkzaamheden? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag.Mail de redactie


Instagram