Nieuws Brandweer gaat nog dit jaar drones inzetten bij incidenten

Brandweer gaat nog dit jaar drones inzetten bij incidenten

Gepubliceerd op: 02 maart 2017

De Nederlandse brandweer gaat nog dit jaar de eerste drones inzetten bij de bestrijding van branden, dat kondigt de organisatie vandaag aan. Doel moet zijn om manschappen op de grond beter te helpen. Tests laten nu al zien dat met behulp van camera’s uit de lucht sneller een brandlocatie gevonden wordt. Om de plannen te verwezenlijken wordt een eigen luchtvaartorganisatie opgezet.

De brandweer heeft nu al enkele drones vliegen, maar deze worden alleen ingezet bij tests. Zo ging een onbemand luchtvaartuig deze week nog de lucht in om te helpen bij een brand in een recyclingbedrijf. “Een geslaagde actie, want toen we de beelden op de iPad binnenkregen, wisten we exact waar we naar binnen moesten,” zegt Stephen Wevers, commandant brandweer Twente vandaag in de Telegraaf. Nu gebeurt het ook nog wel eens dat een politiehelikopter met een warmtebeeldcamera komt helpen.

Aparte organisatie

Toch is het inzetten van de drones ingewikkelder dan gedacht. Hoewel speelgoedwinkels in Nederland toestellen verkopen, moet de brandweer specifiek op zoek naar apparatuur die bestand is tegen de hitte die vrijkomt bij een brand. Ook moeten er vergunningen geregeld worden. Oost-Nederland krijgt de primeur: daar gaan de eerste drones de lucht in. “Het wachten is op een landelijke vergunning, maar ik verwacht dat die er snel komt,” zegt Wevers. “We voldoen aan de strenge eisen die de Inspectie Leefomgeving en Transport stelt.”

De toestellen die straks door de lucht zweven krijgen een eigen registratie. Net als Nederlandse helikopters en vliegtuigen zal die beginnen met PH. Het is de bedoeling dat uiterlijk volgend jaar een landelijk dekkend netwerk met drones gerealiseerd is. Deze drones kunnen dan naast branden ook ingezet worden voor het ‘snuffelen’ in gaswolken. Data moet op een iPad aangeven of er een gevaar ontstaat voor de omgeving.

Opleiding

Niet iedereen met een goede vingerbeheersing mag straks met de drones vliegen. Brandweermensen moeten een aparte opleiding volgen. “De inzet van de onbemande vliegtuigjes vraagt om een heel andere manier van kijken, denken en doen. De coördinatie moet daarom door gespecialiseerde mensen gebeuren,” zegt Wevers. “Drones zijn onze ogen, oren en neus in de lucht. Door gebruik te maken van optische en warmtecamera’s zijn we in staat om brandhaarden snel te lokaliseren. Zo kunnen we onze brandweermensen daar gericht naartoe sturen om het vuur te blussen.”

Een video van vorigjaar met meer uitleg over de inzet van drones bij de brandweer:



Mail de redactie


Instagram