Nieuws

Brandweer zet Segways in tijdens werkzaamheden aan Maastunnel

Gepubliceerd op: 05 mei 2017

De komende twee jaar ondergaat de Maastunnel in Rotterdam een grote renovatie. Normaal gesproken wordt een tunnel tijdens werkzaamheden geheel gesloten voor het verkeer. In Rotterdam is er echter voor gekozen om altijd één baan van Zuid naar Noord open te houden. Met name om het EMC toegankelijk te houden voor ambulances. Dit zorgde bij de brandweer voor een uitdaging. Hoe krijgen we zo snel mogelijk brandweermensen ter plaatse bij een calamiteit?

Bij de standaard procedure voor incidenten in een tunnel wordt gebruik gemaakt van de naastgelegen tunnelbuis. De brandweer kan via nooduitgangen naar de buis waar het incident heeft plaatsgevonden. Deze werkwijze niet kan worden toegepast tijdens de werkzaamheden. Daarom heeft de brandweer een Tunnel Response Team opgericht die wordt gestationeerd naast de tunnel.

Deze brandweerpost wordt alleen overdag tussen 07:00 en 22:00 uur bemand. Zij kunnen zich verplaatsen met een Snel Interventie Voertuig en twee Segways. De twee brandweerlieden zijn binnen 2 a 3 minuten bij het incident ter plaatse. Een gewoon voertuig kan niet langs de file die vaak ontstaat achter een incident. Met Sagways lukt dit wel. De Segways zijn bedoeld om een eerste verkenning uit te voeren. De brandweerlieden kunnen daarnaast eerste hulp verlenen en indien noodzakelijk de tunnel ontruimen.

De komende weken worden de brandweerlieden opgeleid om veilig om te gaan met de Segways. Begin juli zal het team operationeel zijn wanneer de werkzaamheden beginnen. Meer informatie over de werkzaamheden aan de Maastunnel is te vinden op Maastunnel.nl



Mail de redactie


Instagram