Nieuws

Genomineerd: Veiligheidsregio Utrecht: Talentenbank

Gepubliceerd op: 11 september 2016

Op 7 en 8 oktober vindt in Enschede het Brandweercongres plaats. Net als voorgaande jaren wordt daar de Jan van der Heyden Innovatieprijs uitgereikt. De prijs is bedoeld om innovatieve ideeën te stimuleren en te zorgen dat ze binnen Brandweer Nederland gedeeld worden.

Uit 22 inzendingen heeft de jury drie kandidaten geselecteerd. Op het congres presenteren de genomineerden hun idee. Daarna stemmen de congresdeelnemers om de winnaar van 2016 te bepalen.

Op Hulpverlening.nl belichten we in een serie van drie afleveringen de genomineerden. Deze keer Veiligheidsregio Utrecht en Brandweer Woerden die samen het idee ontwikkelen om een Talentenbank op te richten.

Talentenbank

Het idee van Veiligheidsregio Utrecht en Brandweer Woerden is bedoeld om de talenten van medewerkers beter te benutten. Door informatie over de kwaliteiten, vaardigheden, ervaring en motivatie centraal te registreren binnen de veiligheidsregio zouden met name vrijwilligers meer tot hun recht komen. En meer kans maken om door te groeien.

“Onder de brandweercollega's zit enorm veel talent. Wordt dit talent wel optimaal benut?” Zo formuleren de inzenders voor de Jan van der Heyden Innovatieprijs de aanleiding voor hun idee voor de Talentenbank. Wat gebeurt er als dat talent niet wordt opgemerkt? Grote kans dat de brandweer en de veiligheidsregio dan na een poosje een enthousiaste en talentvolle collega zien vertrekken.

Uit een recent betrokkenheidsonderzoek is gebleken dat de gemiddelde vrijwilliger vooral de eerste vijf tot tien jaar een sterke betrokkenheid voelt bij de brandweer. Daarna treedt vaak een afname op. Hoe eerder leidinggevenden talenten van vrijwilligers en medewerkers herkennen en benutten, hoe enthousiaster en effectiever deze collega’s zijn en blijven.

Ambities

De talenten van medewerkers van de korpsen binnen een veiligheidsregio zouden verzameld moeten worden in een op te richten centrale talentenbank. Iedereen kan daarin op vrijwillige basis zelf zijn of haar gegevens invullen: waar je goed in bent, welke eerder verworven competenties (EVC's) je hebt en wat je ambities zijn binnen de brandweer. Het beheer en het bewaken van de talentenbank gebeurt centraal en valt onder de veiligheidsregio.

“Er kan op diverse manieren gebruik gemaakt worden van deze talenten”, aldus de bedenkers. Bijvoorbeeld: “Het opvullen van een plek in een opleiding of voor ondersteuning op diverse vlakken. Denk daarbij aan ondersteuning van andere korpsen, afdelingen of tijdens oefeningen en cursussen.”

Op die manier kunnen medewerkers zich verder ontwikkelen. Daar profiteren ook het korps en de hele veiligheidsregio van.



Mail de redactie


Instagram