Nieuws Harder optreden bij hinderen hulpverleners tijdens jaarwisseling

Harder optreden bij hinderen hulpverleners tijdens jaarwisseling

Gepubliceerd op: 08 juni 2018

Met een compleet pakket aan maatregelen zet het kabinet in op een veilige en plezierige jaarwisseling. Hiermee komt het kabinet zowel tegemoet aan de adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) als aan de Nederlandse traditie van Oud en Nieuw, dat in ons land ieder jaar volop wordt gevierd.

Veiliger vuurwerk

Naar aanleiding van het advies van de OVV komt het kabinet met een aantal maatregelen. Vanaf de komende jaarwisseling worden aan de verkoop en het afsteken van vuurpijlen extra, stabiliserende eisen gesteld. Het afschieten van vuurpijlen wordt hierdoor veiliger met minder letsel als gevolg. De Inspectie voor de Leefomgeving gaat vuurwerk – voordat het te koop is – intensief en nog gerichter testen. Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 wordt het voor verkopers van consumentenvuurwerk voorts verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Een verdergaande maatregel als een verbod zal het kabinet pas overwegen als deze maatregelen niet werken.

Harder optreden bij hinderen hulpverleners

Het komt met regelmaat voor dat agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden te maken krijgen met agressief gedrag van burgers. Het kabinet vindt dit onacceptabel. Agressie of geweld tegen werknemers met een publieke taak werkt reeds flink strafverzwarend. In aanvulling hierop werkt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu aan een aparte wetsbepaling, waardoor ook het hinderen van hulpverleners een strafverzwaring betekent.

Opsporing en handhaving

Verder kan door betere samenwerking en kennisuitwisseling door onder meer politie, OM, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), FIOD en Douane de opsporing van en handhaving op illegaal vuurwerk worden geïntensiveerd. Conform de aanbeveling van de OVV zorgen innovatie en nieuwe opsporingsmethoden voor versterking van de handhaving.

Zo wordt door samenwerking in het ‘Postpakket Interventie Team’ van de politie met de ILT en andere inspecties bij controles bij postpakketvervoerders de pakkans vergroot en kan meer illegaal vuurwerk in beslag worden genomen. Ook heeft de politie bij de afgelopen jaarwisseling aangetoond met nieuwe technieken op internet de verkoop van illegaal vuurwerk te kunnen verstoren. Deze actie bleek er tevens aan bij te dragen dat de potentiële kopers – vaak jongeren en hun ouders – zich beter bewust worden van de gevaren van illegaal vuurwerk.



Mail de redactie


Instagram