Nieuws Hoogste aantal miljoenenbranden in afgelopen tien jaar

Hoogste aantal miljoenenbranden in afgelopen tien jaar

Gepubliceerd op: 16 december 2015

In het eerste kwartaal van dit jaar deden zich in ons land 35 grote branden voor waarbij de schade wordt geraamd op één miljoen euro of meer. Dat is, samen met 2013, het hoogste aantal miljoenenbranden dat in de afgelopen tien jaar in de eerste drie maanden van het jaar werden geregistreerd.

De 35 grote branden in januari, februari en maart brachten een schadelast met zich mee van naar schatting 81 miljoen euro. Tussen 2005 en 2015 viel de geraamde schadelast voor verzekeraars in het eerste kwartaal van een jaar slechts twee keer hoger uit: 2011 (134 miljoen euro) en 2013 (99 miljoen euro), terwijl ook in 2012 de totale schadelast op 81 miljoen euro uitkwam. Dat zijn enkele uitkomsten die naar voren komen uit de meest recente registratie van de grote branden, die tot stand is gekomen in samenwerking met de bij het NIVRE aangesloten expertisebureaus, expertiseorganisaties van verzekeraars en met verzekeraars.

Meeste branden in de bouwsector

De meeste miljoenenbranden deden zich in het eerste kwartaal van dit jaar voor in de bouw: acht stuks. Zowel in de automotive branche als in bedrijfsverzamelgebouwen vonden in deze periode zes miljoenenbranden plaats. Verder werden er tussen begin januari en eind maart vier grote branden geregistreerd in de agrarische sector, drie in kantoorpanden annex woonhuizen en twee bij zowel horecabedrijven, onderwijsgebouwen en sportaccommodaties. De lijst met 35 miljoenenbranden worden gecompleteerd door de gezondheidszorg en particulieren, die beide in het eerste kwartaal van 2015 één keer werden getroffen door een flinke brand.

Het zuiden van Nederland het hardst getroffen

De meeste grote branden - 12 stuks - vonden tussen januari en maart plaats in de drie zuidelijke provincies van het land: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Elf miljoenenbranden werden geregistreerd in zowel het westen (Noord- en Zuid-Holland) als in het midden van het land: de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. In de drie noordelijke provincies - Groningen, Friesland en Drenthe – deed zich in het eerste kwartaal van dit jaar één grote brand voor. De grootste brand kende een geraamd schadebedrag van 10 a? 11 miljoen euro, gevolgd door een met een schadebedrag van 7 a 8 miljoen euro en één van 4 a 5 miljoen euro. Vier branden kenden een schadebedrag tussen de 3 en 4 miljoen euro, zes tussen de 2 en 3 miljoen euro en 22 tussen de 1 en 2 miljoen euro.Mail de redactie


Instagram