Nieuws Minister opent Steunpunt Brandweer

Minister opent Steunpunt Brandweer

Gepubliceerd op: 27 september 2016

Maandagavond 26 september heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het Steunpunt Brandweer officieel geopend. Het steunpunt is sinds de zomer operationeel en gevestigd bij Stichting de Basis in Doorn.  Het is een aanvulling op de collegiale ondersteuning op de werkvloer om ingrijpende incidenten en ervaringen te verwerken.

Als er slachtoffers vallen, kinderen bij een incident betrokken zijn of brandweermensen gewond raken, kan dat er mentaal flink inhakken. Voor de verwerking is praten over dergelijke ingrijpende gebeurtenissen belangrijk, net als collegiale ondersteuning.

Veel brandweerkorpsen onderkennen dat al langere tijd. Zij bieden daarom directe nazorg; binnen het eigen team en in veel gevallen ook in de vorm van georganiseerde collegiale opvang. Daarvoor beschikken de korpsen bijvoorbeeld over een Bedrijfs Opvang Team (BOT).

Landelijk loket

Toch bleek er behoefte aan een landelijk loket. Het Steunpunt Brandweer biedt aanvullende ondersteuning, advies en gespecialiseerde hulp bij psychosociale problemen. Gespecialiseerde maatschappelijk werkers van Stichting de Basis met kennis van het brandweervak geven informatie, advies en kortdurende hulpverlening bij psychosociale klachten. Desgewenst kunnen ze verwijzen naar  tweedelijns hulpverleners.

Geen doorverwijzing nodig

Brandweerpersoneel kan zeven dagen per week van 08.00 tot 00.00 uur bij het steunpunt terecht. Dat kan in overleg met de collegiale ondersteuners of hun leidinggevende, maar ook rechtstreeks. Een doorverwijzing is niet nodig.
Het steunpunt is telefonisch bereikbaar via 0800-1288 en steunpuntbrandweer@de-basis.nl.Mail de redactie


Instagram