Nieuws Nationale Beeldbank Mythe van de volle maan ontkracht

Mythe van de volle maan ontkracht

Gepubliceerd op: 18 oktober 2016

Veel hulpverleners hebben liever geen dienst als het volle maan is. Ze zijn ervan overtuigd dat bij meer mensen de stoppen doorslaan dan gemiddeld en dat het daardoor extra druk is. Die mythe is nu ontkracht. Door een inspecteur van politie nog wel: Australiër Geoffrey Sheldon promoveerde op een onderzoek naar het aantal en de aard van incidenten tijdens volle maan en wat bleek? Er was geen enkel verschil met andere dagen.

Geoffrey Sheldon (nu dr. Sheldon) werkt al meer dan dertig jaar bij de politie in Brisbane. Hij deed zijn onderzoek aan de School voor Politie en Veiligheid, onderdeel van de Charles Sturt University.  Hij bestudeerde meer dan 900.000 zaken die zich in zijn eigen korps, de Queensland Police Service, voordeden gedurende de periode 2004-2011. In die acht jaar was het 99 keer volle maan.

Confronterend

Anders dan wereldwijd binnen politiekorpsen de gangbare opvatting is, bleek er geen enkel verband tussen het aantal en de soort misdrijven als het volle maan was. Er gingen niet meer mensen door het lint dan anders, er was niet meer huiselijk geweld, er waren niet meer verkrachtingen, moorden, zelfmoorden of dodelijke verkeersongelukken.

Tot verbazing van Sheldon zelf, bekent hij op de website van Charles Sturt Univeristy:

Toen ik ontdekte dat er niet meer meldingen waren, was dat wel confronterend voor me. Net als de meeste politieagenten heb ik altijd geloofd dat er wel een verband was.

Hij heeft wel een verklaring voor dat geloof: "Binnen de korpsen vertellen ervaren agenten over bijzondere gebeurtenissen die de maanhypothese bevestigen en geven de hypothese zo door aan nieuwe generaties. Elk nieuw, afwijkend incident dat zich tijdens volle maan voordoet, valt op en lijkt daarmee op een self-fulfilling prophecy."



Mail de redactie


Instagram