Nieuws Nederlander waardeert brandweerman het meest

Nederlander waardeert brandweerman het meest

Gepubliceerd op: 10 april 2016

Vrijwel iedereen in Nederland is fan van de brandweer. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GFK Verein. De Duitse organisatie vroeg wereldwijd hoe mensen tegen verschillende beroepen aankijken. Zo zijn in Nigeria de boeren het populairst en winnen in Turkije de docenten de meeste sympathie.

Het onderzoek wordt jaarlijks herhaalt en daaruit lijkt een trend zichtbaar. Ook vorig jaar stonden brandweermannen en verpleegkundigen bovenaan in de lijstjes. Nu scoort alleen nog in Kenia de brandweer laag, maar dat komt ook omdat de manschappen daar nauwelijks apparatuur en infrastructuur hebben om te kunnen blussen. Andere populaire beroepen wereldwijd zijn verpleegkundigen, zowel op de ambulance als in het ziekenhuis. In Iran en Zuid-Afrika zijn het de artsen die nog net iets meer gewaardeerd worden.

Uit het onderzoek komen meer opvallende zaken naar voren. Zo is het beroep ‘docent’ het meest gewaardeerd in India en Indonesië. In Europa worden politici en bankiers bovenmatig gewantrouwd. Slechts 16% van de Europeanen vertrouwen politici, wereldwijd is dat 30%. Volgens de onderzoekers is de economische crisis daar de voornaamste reden voor.



Mail de redactie


Instagram