Nieuws Shutterstock Neusspray met 'knuffelhormoon' moet helpen tegen PTSS

Neusspray met 'knuffelhormoon' moet helpen tegen PTSS

Gepubliceerd op: 01 maart 2017

Het klinkt misschien gek, maar slachtoffers met een ernstig trauma krijgen in de toekomst mogelijk een flesje neusspray mee naar huis. Onderzoekster Jessie Frijling ontdekte dat wanneer het hormoon Oxytocine ingespoten wordt na een ernstig incident, het aantal PTSS-klachten met bijna 50 procent afneemt. Het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ lijkt een preventieve werking te hebben.

Het bestaan van het hormoon is al jaren bekend, maar er werd tot op heden vrij weinig mee gedaan. Oxytocine komt vrij zodra een moeder bevallen is en borstvoeding gaat geven. De stof zorgt er dan voor dat moeder en kind beter ‘hechten’. De onderzoekers besloten de stof ook in te spuiten bij mensen die net een trauma hadden opgelopen, bijvoorbeeld door een verkeersongeval of een geweldsincident. De resultaten zijn veelbelovend: bij mensen die in de eerste dagen na het trauma al duidelijk PTSS-klachten hadden, bleek dat de toediening van de neusspray tot een half jaar lang minder klachten gaf. Het aantal klachten nam zelfs met bijna 50 procent af.

Voor het onderzoek was het nodig om te kijken wat er in de hersenen misgaat na een trauma. Essentieel omdat PTSS een psychiatrische aandoening is waar ongeveer 10 procent van de traumaslachtoffers mee te maken krijgt. Het meeste vervelende voor de slachtoffers: tegen PTSS zijn geen goede medicijnen en therapie slaat niet altijd aan. Patienten kregen daarom binnen twaalf dagen na het incident de neusspray, die zij een week moesten gebruiken. Om de effectiviteit te meten kreeg een deel een placebo. De verschillen werden uiteindelijk gemeten in een MRI-scan. Ook keken de onderzoekers of patiënten tot zes maanden na het trauma nog PTSS-klachten hadden.



Mail de redactie


Instagram