Nieuws Ondergeventileerde branden ingewikkelder dan gedacht

Ondergeventileerde branden ingewikkelder dan gedacht

Gepubliceerd op: 16 september 2016

Bij ondergeventileerde – en dus in de kiem gesmoorde – branden blijkt vaak niet goed vast te stellen waardoor de beginnende brand zich niet verder heeft ontwikkeld: door zuurstofgebrek of door gebrek aan brandstof of energie? Dat concludeert de Brandweeracademie in een onderzoek waarbij tientallen casussen van ondergeventileerde branden zijn verzameld en onderzocht.

Het resultaat is verwerkt in de publicatie Casuïstiek ondergeventileerde branden. De casussen van ondergeventileerde branden in woningen en bedrijfsgebouwen ontving de Brandweeracademie van brandweerkorpsen uit het hele land. Ze zijn nu openbaar zodat repressief brandweerpersoneel ervan kan leren. U kunt “kennisnemen van de casussen, zien dat u niet de enige bent die dit soort branden meemaakt en deze bespreken met de ploeg”, beveelt de Brandweeracademie aan.

Ingewikkelder dan gedacht

Ondergeventileerde branden zijn ingewikkelder dan gedacht, ontdekten lector Brandweerkunde Ricardo Weewer en de mede-onderzoekers. “Naarmate wij meer te weten komen, blijkt ook steeds vaker dat pasklare antwoorden niet altijd mogelijk zijn. Deze branden worden echter vaak niet als interessant genoeg gezien om over te praten. Daardoor lijkt het alsof ze bijna niet voorkomen, terwijl juist ondergeventileerde branden een bekend gevaar in zich hebben: snelle branduitbreiding.”

Met de publicatie wil de Brandweeracademie daarom de discussie over ondergeventileerde branden en de opties om ze te bestrijden op gang brengen. “Dit overzicht van recente casuïstiek is dus meer bedoeld om vragen te stellen, dan om antwoorden te geven. Het is in feite een ‘praatboek’.” Vooral voor degenen die repressief worden ingezet.



Mail de redactie


Instagram