Nieuws OVV: Op afstand bedienbare bruggen onveilig

OVV: Op afstand bedienbare bruggen onveilig

Gepubliceerd op: 28 januari 2016

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft vandaag het onderzoek naar een fataal incident in Zaandam gepubliceerd. Daarbij kwam een 57-jarige vrouw om het leven toen de Den Uylbrug op afstand werd bediend. De vrouw fietste over het beweegbare deel van de brug toen deze werd geopend en kwam daarbij ten val. "De gemeente Zaanstad heeft onvoldoende oog gehad voor de wijze waarop mens en techniek elkaar beïnvloeden bij het bedienen van de Den Uylbrug." aldus de onderzoeksraad.

Veiligheid moet beter

De veiligheid bij op afstand bedienbare bruggen moet verbeterd worden is de conclusie van het onderzoek. Bij het onderzochte ongeval zag het slachtoffer de verkeerslichten over het hoofd en werd zich pas bewust van de brugopening toen ze de bel hoorde bij het dalen van de slagbomen. In plaats van door te fietsen en het brugdeel te verlaten, stapte zij af. De vrouw merkte daarbij niet dat ze zich tussen slagbomen bevond; waarschijnlijk was ze in de veronderstelling dat ze voor de eerste slagboom stond en zag ze de voeg daarbij aan voor een stopstreep. Het beweegbare brugdeel was ook niet als zodanig herkenbaar gemarkeerd. Toen de brug vrijwel volledig was geopend, viel de vrouw circa 15 meter naar beneden en overleed ter plaatse.

Gevaren

De onderzoeksraad concludeert dat alle losse componenten zoals de camera's en de belijning voldeden aan alle gestelde technische eisen. Dit onderzoek laat zien dat juist de interactie tussen techniek, de gebruiker en de omgeving de mate van veiligheid bepaald. Deze interactie liet de gemeente Zaanstad buiten beschouwing.

Landelijk probleem

De Onderzoeksraad schrijft dat de gevaren bij de Den Uylbrug niet uniek zijn voor deze brug of de gemeente Zaanstad. “Het is dan ook van belang dat ook andere brugbeheerders in Nederland nagaan in hoeverre er bij hun bruggen sprake is van een blinde vlek in de risicoanalyses en of er sprake is van een integrale veiligheidsbenadering.” aldus de onderzoeksraad.



Mail de redactie


Instagram