Nieuws Partners agenten willen gerustgesteld worden na incidenten

Partners agenten willen gerustgesteld worden na incidenten

Gepubliceerd op: 16 februari 2017

Partners van agenten moeten sneller gerustgesteld worden na geweldsincidenten. Er moet zelfs een speciaal vangnet komen voor deze groep, daarvoor pleit Lonia uit Leiderdorp. Haar man is ME’er in Den Haag en was afgelopen Oudjaarsnacht nog niet thuis, toen zij de volgende morgen wakker werd. "Je bent toch altijd bang dat bij jou een keer de deurbel gaat."

Partners van agenten zien met ledenogen aan hoe het geweld steeds meer toeneemt. Iedere oudjaarsnacht is het raak, maar ook de rest van het jaar moet de politie dagelijks ingrijpen bij incidenten. Agenten die ‘er tussen springen’ krijgen met enige regelmaat zelf klappen. Niet alleen vervelend voor hun, maar ook voor het thuisfront. "Omdat tegenwoordig al het nieuws zo snel je huiskamer binnenkomt - vooral de negatieve nieuwsberichten - moeten we met elkaar een middel verzinnen waarop de geruststelling op dezelfde snelheid bij je binnenkomt," legt Lonia aan Omroep West uit

Zij pleit daarom voor extra informatievoorziening voor partners. Op die manier moeten mensen gerustgesteld worden, maar ook kan het netwerk er voor zorgen dat psychische klachten bij agenten eerder ontdekt worden. "We zijn als thuisfront degene die de partners het meest meemaken en als eerste het eventuele post traumatisch stress syndroom (PTSS) signaleren. Dat kunnen we doorgeven aan de werkgever," zegt ze.

Het idee van Lonia wordt omarmd door politievakbond ACP. "We vinden het een ontzettend goed idee, dus wij ondersteunen dit absoluut," zegt woordvoerder Maarten Brink. "Politiewerk is gewoon zwaar werk, vaak ingrijpend. Je merkt dat politieagenten aangeven dat ze behoefte hebben aan een stevig thuisfront, maar ook een vangnet voor dat thuisfront." Het is nog onbekend wanneer het vangnet operationeel is.



Mail de redactie


Instagram