Nieuws Politie: De BodyCam wordt volwassen

Politie: De BodyCam wordt volwassen

Gepubliceerd op: 17 december 2014

Hij is niet groter dan een luciferdoosje, maar ondersteunt agenten in de toekomst misschien landelijk. De politie is volop bezig met het testen van de bodycam.

Positieve reacties?
De BodyCam is al eens uitgeprobeerd in 2009, maar werd toen niet positief ontvangen. Mede omdat het draagcomfort en de kwaliteit van het beeld niet optimaal waren. Nu zijn de eerste geluiden van de pilot wel positief. Hoe zit dat? We vroegen het een aantal collega’s in de eenheid Den Haag die meedoen aan de pilot. Auke Kramer, ploegchef: “De eerste reacties zijn zeker positief. Maar het is nog te vroeg om te meten of we er echt het geweld tegen de politie mee kunnen terugdringen. De pilot begon in april 2014. Eind januari 2015 gaan we evalueren. In het begin was er wel weerstand. Agenten dachten dat het een controle middel zou zijn van hun eigen gedrag. Maar dat is niet het geval en we zien nu dat de BodyCam een goed effect heeft op straat. Het helpt bij escalerende situaties. Zodra mensen beseffen dat ze gefilmd worden, dimmen ze meestal in.”

Technisch hoogstandje?
Stefan Lindaart, projectleider BodyCam eenheid Den Haag: “Bij de eerste tests in 2009 was de ergonomie van de BodyCam niet perfect. Hij was groot, snoertjes zaten in de weg en de beeldkwaliteit was niet goed. Nu, 5 jaar later is dat verholpen. Je stopt ‘m gemakkelijk in een borstzak. De uitdaging zit ‘m in de organisatie en afspraken eromheen. Zo is er (nog) geen specifieke wet voor bewegende beeld opnames in publieke ruimtes. Maar de beeldopnames vallen onder de Wet Politie Gegevens en die stelt eisen aan opslag en eventuele distributie ervan. Wij hebben als eenheid met het Openbaar Ministerie in Den Haag afgesproken dat we altijd vooraf aangeven dat we filmen. Een andere harde afspraak is dat de beelden niet worden gebruikt voor evaluatiegesprekken.”

Wie filmt wie?
Auke: “Ik stond laatst op het station en keek naar de trein aan de overkant. Iedereen zat op een mobieltje of tablet te kijken. Als er iets zou gebeuren is er altijd wel eentje die het filmt. Helaas worden we dan somswel onjuist bejegend. Bijvoorbeeld viaYoutube waar het begin van een incident net ontbreekt, zodat je de juiste context mist. Beetje sensatie achtig is het vaak. En dan lijkt het al snel of we ons niet konden beheersen enveel te veel geweld gebruiken. Terwijl we juist onze stinkende best doen. Nu hebben we de regie zelf in handen en we geven ook aan dat er gefilmd wordt.”

Positieve manipulatie?
Casper van der Ende, senior medewerker, vult aan: “Ik vind dat het ons helpt in onze professionalisering. Mensen filmen ons soms bewust met het doel ons te kijk te zetten. Nu doen we het zelf, maar dan wel het hele verhaal, van A tot Z. Om je een voorbeeld te geven:bij een bekeuringsgesprek werkt het om iemand tot bedaren te brengen. Mensen zijn soms erg, nou ja, ‘opgefokt’ om het zo maar te zeggen. Je wordt niet altijd even vriendelijk ontvangen. Maar dan wijs je ze op de camera en dat werkt. Ik heb het nog nooit erger zien worden als de camera meedraait. Wat dat betreft zie ik het echt als een stukje gereedschap dat je helpt.”

Vervangt het de processen-verbaal?
Auke: “Belangrijk om te weten is dat het camera materiaal altijd ondersteunend is en nooit leidend. We maken altijd eerst het proces-verbaal op. Daarna kijk je samen met de chef van dienst of de beelden meerwaarde hebben voor het proces. Nooit andersom. De beleving in het proces-verbaal is een essentieel onderdeel. Stel je voor dat je in een geweldsituatie terechtkomt. Dan zijn vragen als ‘was je bang?’ of ‘voelde je je bedreigt’ van belang in een proces-verbaal en uiteindelijk ook voor de rechter. Beelden geven dat gevoel niet weer.”

Landelijke uitrol?
Aan de BodyCam zitten naast de technische enorganisatorische kant ook politiek bestuurlijke en juridische aspecten. Denk aan wetgeving en privacy vraagstukken, maar ook aan beleid omtrent het bewaren van gefilmd materiaal (Wet Politie Gegevens). Het project valt onder het landelijke programma Sensing. Sensing verwijst naar sensoren zoals CCTV’s, ANPR camera’s, BodyCams. Peter van den Ende, programma manager Sensing: “De politie krijgt steeds meer informatie binnen via dit soort sensoren. Dit heeft grote invloed op onze bedrijfsvoering. Doel van het landelijke programma is dan ook om alle aspecten van een stukje gereedschap als de BodyCam te onderzoeken en de verbinding te leggen met o.a. het politiek bestuurlijk klimaat, voordat we het landelijk uitrollen. De technologische ontwikkeling is niet te stoppen en de burger verwacht automatisch dat we met deze ontwikkeling meegroeien.”

BRON: Centrale Ondernemingsraad Nationale Politie



Mail de redactie


Instagram