Nieuws Politie en Marechaussee krijgen uitschuifbare wapenstok

Politie en Marechaussee krijgen uitschuifbare wapenstok

Gepubliceerd op: 05 juli 2016

Medewerkers van de Marechaussee krijgen nog dit jaar een uitschuifbare wapenstok. Deze nieuwe wapenstok vervangt de oude gummiknuppel. De Marechaussee is sinds 2013 samen met de politie op zoek geweest naar deze vervanger. Politiemedewerkers van de Basispolitiezorg krijgen de nieuwe wapenstok pas in 2018.

De oude gummiknuppel heeft zijn langste tijd gehad en kan naar het museum. De zwarte stok van hardrubber lijkt weinig meer op de nieuwe wapenstok. De nieuwe wapenstok is een handzaam model. Hij kan ook in uitgeschoven toestand in de foedraal aan de koppel worden opgeborgen.

Training

De eerste uitschuifbare wapenstokken zijn al in gebruik genomen door de Bijstandseenheid en de pelotons Hoog Risico Beveiliging (HRB). Inmiddels loopt de het proces van aanbesteding en verwerving om ook de rest van de KMar van een uitschuifbare wapenstok te voorzien. De planning is dat iedereen nog in 2016 de nieuwe wapenstok krijgt. Iedereen krijgt eerst de nieuwe instructies en basistechnieken aangeleerd tijdens een IBT-dag. "Zo moeten collega's een nieuwe manier van slaan aanleren", zegt BT-instructeur en projectleider Wapenstok wachtmeester-1 Tom Knoop. "Met de oude wapenstok kon je vanuit de pols slaan. Bij de nieuwe moet de beweging vanuit de schouder komen."

Alle informatie over de keuze van deze wapenstok is te vinden in het evaluatierapport van de politie.



Mail de redactie


Instagram