Nieuws Politieman die MH17-materiaal aanbood niet strafbaar

Politieman die MH17-materiaal aanbood niet strafbaar

Gepubliceerd op: 29 januari 2016

Het Openbaar Ministerie gaat de agent die spullen uit het MH17 onderzoek op Marktplaats aanbood niet vervolgen. Het ging onder andere om kledingstukken die door de politieman gebruikt zijn bij het onderzoek naar de vliegramp MH17.

De politiemedewerker is op 29 november 2015 aangehouden op verdenking van het verduisteren van de goederen. Naast de kledingstukken werd er ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje materiaal te koop aangeboden. Op 30 november 2015 is de man in vrijheid gesteld.

Niet strafbaar

Uit onderzoek is nu gebleken dat het tissuezakje en het stukje inderdaad afkomstig waren van het ramptoestel, maar dat hij deze niet onrechtmatig heeft verkregen. De spullen lagen buiten het onderzoeksgebied in de Oekraïne en konden door iedereen meegenomen worden. De spullen waren ook niet van belang voor het onderzoek. De kleding die de man te koop aanbood, is door hem zelf gedragen bij het forensisch onderzoek ter plaatse. Deze zijn later nooit ingenomen. Geen van de te koop aangeboden spullen is daarom onrechtmatig verkregen, dus er is geen sprake van een strafbaar feit.

Disciplinaire maatregelen

Naast het strafrechtelijk onderzoek heeft de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie-eenheid Oost-Nederland ook een intern disciplinair onderzoek uitgevoerd wegens het vermoeden van ernstig plichtsverzuim.

Als gevolg van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de politieleiding Oost-Nederland besloten de medewerker een disciplinaire straf op te leggen. Aan politieambtenaren worden hoge eisen gesteld ten aanzien van integriteit en betrouwbaarheid. De politieleiding is van mening dat – ondanks het feit dat er geen sprake is van strafbare feiten - het te koop aanbieden van goederen die verband houden met de MH17 ramp, zo relatief kort na het plaatsvinden van de ramp en het uitbrengen van het onderzoeksrapport van de MH17 ramp, onethisch, ongepast, kwetsend en choquerend voor slachtoffers en nabestaanden en onze hele samenleving is. Daarom heeft zij besloten de medewerker een voorwaardelijk strafontslag op te leggen. Daarnaast wordt de medewerker per onmiddellijke ingang teruggezet in rang, met de daarbij behorende werkzaamheden.

Het feit dat de medewerker jarenlang werkzaam is bij de politieorganisatie en tot op heden een goede staat van dienst heeft, dat hij - kort na het bekend worden van de verwijdering van de advertentie van Marktplaats - zichzelf bij de politieleiding heeft gemeld en dat hij achteraf inziet dat het plaatsen van de advertentie kwetsend en schokkend kan zijn geweest voor nabestaanden van de slachtoffers en anderen, heeft de politieleiding meegewogen in het bepalen van de strafmaat.Mail de redactie


Instagram