Nieuws

Protocol onderbezette brandweerpost niet gevolgd in Maarssen

Gepubliceerd op: 01 december 2016

Brandweerpost Maarssen kon dinsdag 29 november niet op tijd uitrukken omdat de bezetting onvoldoende was. In zo’n situatie schrijft het protocol voor dat de betreffende post buiten dienst wordt gesteld en brandmeldingen bij een nabije post binnenkomen. Dat was niet gebeurd, tot woede van burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht, de gemeente waar Maarssen deel van uitmaakt.

De melding werd alsnog naar een andere post doorgeschakeld. Die was binnen de voorgeschreven tijd aanwezig en de brand, veroorzaakt door een vlam in de pan, kon door de beroepsbrandweer van de Schepenbuurt in Utrecht-Noord snel worden geblust.

Voor Witteman was de zaak daarmee niet afgedaan. Tegenover de gemeenteraad stelde hij dat de brandweer niet correct heeft gehandeld bij de lage bezetting van de door vrijwillige brandweerlieden bemande post. “Hoewel de eerste eenheid binnen de vastgestelde normen ter plaatse was, is het onacceptabel dat er een post is gealarmeerd waarvan men wist of had kunnen weten dat deze niet de bezetting had om te kunnen uitrukken. Daarmee is kostbare tijd verloren gegaan.”

Witteman maakte zich vooral boos dat het voorgeschreven protocol niet is gevolgd dat meldingen voor een onderbezette post direct naar een andere post gaan.  Hij heeft de kwestie aangekaart bij de Veiligheidsregio Utrecht. Ook wil hij dat er een oplossing komt voor het tekort aan vrijwillige brandweermensen. Dat is vooral overdag merkbaar.Mail de redactie


Instagram