Nieuws Defensie Satellietdata bruikbaar in strijd tegen natuurbranden

Satellietdata bruikbaar in strijd tegen natuurbranden

Gepubliceerd op: 22 november 2016

Als eerste in Europa gaat Brandweer Nederland satellietdata gebruiken bij de analyse, aanpak en beheersing van natuurbranden. Daarvoor wordt samengewerkt met gespecialiseerde bedrijven die met geavanceerde technologieën ruwe satellietdata omzetten in bruikbaar kaartmateriaal en andere informatie, bijvoorbeeld over de mate van droogte van aanwezige vegetatie.

Dit innovatietraject van het ministerie van Veiligheid en Justitie heet SBIR: Small Business Innovation Research. Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid werken erin samen.

Droogte van vegetatie

"Er is een groot enthousiasme om de wereld van satellietdata van het bedrijfsleven en die van de veiligheid met elkaar te verbinden”, aldus Ester Willemsen van het IFV-team Natuurbranden op de website van het IFV. De eerste fase wordt al op 1 december afgerond, vertelt ze. "Daar hebben we het voor elkaar dat wij satellietdata kunnen gebruiken voor het in kaart brengen van waar welke vegetatie staat en hoeveel."

Daarbij draait het met name om de mate van droogte van de vegetatie. Door ‘Preventie en Early Warning’ bij natuurbranden kan de informatie de brandweer helpen bij preventie en snelle signalering van natuurbranden.Mail de redactie


Instagram