Nieuws Veiligheidsregio's zijn beter voorbereid op ramp

Veiligheidsregio's zijn beter voorbereid op ramp

Gepubliceerd op: 07 december 2016

Voor de derde maal heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie een ‘Staat van de rampenbestrijding’ uitgebracht. Daarvoor is gekeken naar het presteren van de veiligheidsregio’s in heel Nederland: hoe zijn ze voorbereid op rampen en incidenten en, hoe werken hulpdiensten samen? De inspectie is overwegend positief: de afgelopen hebben de veiligheidsregio’s vooruitgang geboekt. Minister Van der Steur heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

"De voorbereiding op rampen en incidenten in de plannen is doorgaans goed geregeld en de samenwerking met de (vitale) partners en gemeenten gaat steeds beter", zo oordeelt de Inspectie Veiligheid en Justitie. Maar uit de ‘Staat 2016’ blijkt ook dat het operationeel presteren bij de aanpak van incidenten (en bij oefeningen) nog voor verbetering vatbaar is.

Daadwerkelijk optreden, bij een echte calamiteit, stelt hoge eisen aan de uitvoering. Daar vraagt de Inspectie op een aantal punten nog om verbetering. Veiligheidsregio’s moeten blijven investeren in samenwerking, oefenen en kwaliteitszorg.

Wet Veiligheidsregio's

De Wet Veiligheidsregio’s bevat tal van normen, zoals de opkomsttijden van onderdelen van de crisisorganisatie, de samenstelling van teams en het tijdsbestek waarbinnen activiteiten moeten zijn gestart. Volgens de inspectie gaan de veiligheidsregio’s daar in de praktijk flexibel mee om. Dat is  echter niet bezwaarlijk aangezien het niet ten koste gaat van de kwaliteit.



Mail de redactie


Instagram