Reportage

Brandweer Rotterdam test alternatief blussysteem op hoogte

Gepubliceerd op: 20 februari 2016

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft vandaag een proef gedaan met de inzet van het COBRA blussysteem op grote hoogte. Ook de brandweer uit Gøteburg (Zweden) en brandweer Northamptonshire (Engeland) waren aanwezig vanwege hun expertise op het gebied van COBRA en de inzet op hoogte.

Het blussysteem werd via het trappenhuis 23 verdiepingen omhoog gebracht. Hiervoor was 300 meter slang nodig vanwege de vele bochten in het trappenhuis. Een andere mogelijkheid is de slang naar boven brengen via de liftschacht. Hiervoor is een stuk minder aantal meters slang nodig. Dit is echter nog niet in de praktijk getest.

Defensieve binnenaanval

Voor de proef is gekozen voor de defensieve binnenaanval. “Met dit systeem is het mogelijk om te blussen buiten de ruimte waar de brand zich bevind. In het kader van veilig werken bied dat een groot voordeel.” aldus Huib Fransen, organisator van de proef.

Eerst wordt via het water een schuurmiddel gepompt welke door het beton moet snijden. Als er eenmaal een gat door de betonnen muur is geslepen kan er met water geblust worden. Op de 23e etage van het gebouw bleek de druk nog ruim voldoende om door een blok beton heen te komen. De brandweer sprak dan ook van een geslaagde test.Mail de redactie


Instagram