Reportage Defensie stoomt 26 nationaliteiten klaar voor crisisinzet

Defensie stoomt 26 nationaliteiten klaar voor crisisinzet

Gepubliceerd op: 27 juni 2014

Een door natuurgeweld geteisterd eiland met een ontwricht politieapparaat, 2 rivaliserende families en een slechte economie. In deze situatie moesten 350 politiefunctionarissen uit 26 landen deze week orde op zaken stellen. Het 72-uurs scenario vormde het hoogtepunt van oefening Lowlands Grenade, die van 16 juni tot donderdag 26 juni duurde. Het was een van de grootste internationale trainingen ooit door de marechaussee georganiseerd.

Het oefendorp Marnewaard stelde voor de gelegenheid het fictieve eiland Evernamed voor. De deelnemers moesten, verdeeld over 4 eenheden, in een stadsdeel de orde handhaven en het politieapparaat herstellen. Majoor Ad de Groot, een van de scenarioschrijvers: “In Evernamed kon een kleine vechtpartij uitmonden in een veldslag of plunderingen … of niet als de deelnemers goed op de situatie inspeelden.”


Contact met de bevolking
Community policing was de rode draad, dus het contact maken en onderhouden met de bevolking om informatie in te winnen. Bijzondere aandacht was er voor mensenrechten en gender. Verder  verwerkt in het scenario waren forensische onderzoeken, crowd & riot control en het optreden tegen oorlogsmisdaden. Maar ook het bestrijden van geïmproviseerde explosieven en VIP-beveiliging kwamen aan bod.


Het hoofddoel van Lowlands Grenade was het trainen van de deelnemers voor inzet tijdens crisis management operaties in een internationale setting. De deelnemende landen hadden verschillende opgeleide functionarissen afgevaardigd die allemaal moesten samenwerken. Daarbij begeleidden specialistische ervaringsdeskundigen elke verhaallijn.De Groot: “Het Nederlands Forensisch Instituut hielp bij forensische scenario’s, de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten bij een VIP-scenario.”


VeVa-leerlingen
En dan deden er ook nog eens zo’n 300 figuranten mee, vooral leerlingen van de VeVa-opleidingen (veiligheid en vakmanschap) van ROC Noorderpoort, het Drenthe College en ROC Nijmegen. Zij speelden vluchtelingen in het bos, gezochte oorlogsmisdadigers, slachtoffers van misdaden, drugscriminelen en relschoppers. Flexibiliteit en inlevingsvermogen, daar draaide het om bij de leerlingen die worden opgeleid voor een baan bij Defensie. “Deze setting kunnen we nooit nabootsen op school of op een BPV”, geeft een begeleider van ROC Noorderpoort aan, “de jongeren maken nu echt mee hoe het is om op oefening te zijn.”

Lowlands Grenade 2014 is de zesde in een serie van 7 trainingen. Op verzoek van de EU richtte Nederland samen met Frankrijk, Italië, Roemenië en Spanje in 2008 een samenwerkingsverband op. Dit om een politieorganisatie klaar te stomen die bij crisis kan worden ingezet. Inmiddels staan er 2.400 getrainde eenheden klaar mocht een land bij de EU aankloppen.

Bron: Ministerie van Defensie



Mail de redactie


Instagram